Annons:

RABALDER PÅ KS – POLITIKER GAV MOTSTÅNDARE MEDICIN

Birger Karlsson, (SD) ersättare i ks, överlämnade en medicinförpackning till oppositionsrådet Tomas Söreling (S) mitt under debatten kring Aspeland Vindkraftspark. "Var mycket obehagligt", säger Söreling. Foto: Lotta Madestam

RABALDER PÅ KS – POLITIKER GAV MOTSTÅNDARE MEDICIN

Oppositionsrådet Tomas Söreling (S) fick ta emot en medicinförpackning av SD:s ersättare Birger Karlsson i samband med beslutet kring vindkraftsparken.
– Det var mycket obehagligt, jag har berörts hårt av det, säger Söreling.

Annons:

Vid kommunstyrelsens möte på tisdagseftermiddagen var det dags att fatta ett inriktningsbeslut till fullmäktige – om man ska gå vidare med ansökan från Njordr AB, som vill bygga en vindkraftspark med tolv verk öster om Målilla.

Mitt under debatten reste sig plötsligt Birger Karlsson, icke tjänstgörande ersättare i SD, upp. Han tog till orda och överräckte en medicinförpackning till sin motståndare Tomas Söreling, som varit tydlig med att partiet vill att man går vidare med vindkraftssatsningen. Det vill säga tvärt emot SD.

Hur ser du på det som hände under mötet?

– Det som hände där och då väljer jag att inte kommentera i det här läget. Men så mycket kan jag säga att det var väldigt obehagligt, säger Tomas Söreling.

Har du berörts av det, så här efteråt?

– Ja, det har jag gjort.

Överlämnad till säkerhetschefen

Förpackningen lämnades över till kommunens trygghets- och säkerhetschef Linus Ivarsson.

– Jag har ingen aning om vad det egentligen var i den, så det gjorde mig också lite konfunderad, säger Tomas Söreling och tillägger:

– Jag kan också konstatera att Birger Karlsson fick alldeles för stort utrymme som icke tjänstgörande ersättare. Man kan ställa sig frågan vad de nya tänkte, som kanske var på sitt första möte.

”Håll dig till ämnet”

Kommunstyrelsens ordförande Lars Rosander (C) upprepade flera gånger att Birger Karlsson skulle hålla sig till ämnet och Söreling fick också stöd av partikamraten Rosie Folkesson som uttryckte att hon tyckte det var ”extremt att det fick spåra ur så här”.

– Jag är oerhört glad att hon satt bredvid mig just då, säger Tomas Söreling.

Birger Karlsson satt med vid bordet, bland ledamöterna. Det var han ensam ersättare som gjorde. Ersättare har rätt att framföra åsikter i ett ärende – däremot inte begära votering som Birger Karlsson gjorde.

Borde han nekats möjligheten att sitta vid bordet anser du?

– Jag tog upp det efter mötet med kommunstyrelsens ordförande Lars Rosander (C) och kommunchef Lars Rönnlund, att han satt med vid bordet som icke tjänstgörande ersättare. Det är något mellan oss, så det vill jag inte gå in på.

Innehöll choklad

Linus Ivarsson, kommunens trygghetsstrateg, har tagit hand om förpackningen som tidigare innehöll ett febernedsättande och smärtstillande läkemedel.

– Nu innehöll kartongen två chokladbitar som Birger Karlsson sa sig överlämna som en present till Söreling på födelsedagen mitt under debatten i en känslig fråga om vindkraft, säger Linus Ivarsson.

Hur ser du på det som hände?

– Man måste vara försiktig i det politiska klimatet och välja vilken nivå man vill lägga debatten på. Det behövs inte så mycket för att nivån ska höjas och bli det nya normala. Och det är vi inte riktigt vana vid. Nu avbröt Rosander det hela, men då var skadan redan skedd så att säga.

Att vi tycker olika, så ska det vara, understryker Linus Ivarsson, men han funderar samtidigt på var gränsen egentligen går för att det ska vara obehagligt och otrevligt.

– Det måste varje parti och enskild politiker fundera på. Var det här att gå över gränsen? Tycker Söreling att det var obehagligt har i alla fall hans gräns passerats. Det här kanske inte är det politiska klimat vi ska ha, för att leda Hultsfreds kommun framåt. Det kan snabbt bli en obehaglig stämning, det gynnar aldrig.

Kommer händelsen att leda till en anmälan?

– Nej, jag tänker att vi befinner oss i en gråzon. Det är inte brottsligt, men är samtidigt inte okej i det här forumet. Det är lätt att det spårar ur och blir personligt, säger Linus Ivarsson.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt