Annons:

FLERA FÖRENINGAR REAGERAR STARKT MOT NY VINDKRAFTSPARK

Området, där Aspeland Vindpark planeras öster om Målilla, ligger mitt i den flyttkorridor som mängder av flyttfåglar använder främst under hösten. Emådalens Naturskyddsförening, Naturskyddsföreningens länsförbund och Fågelklubben i Hultsfred tycker därför att det är en olämplig placering. Foto: Privat

FLERA FÖRENINGAR REAGERAR STARKT MOT NY VINDKRAFTSPARK

Tre föreningar belyser det olämpliga i att placera Aspelands Vindkraftspark så nära en plats där havsörnen häckar.
"Området som planeras ligger dessutom mitt i den flyttkorridor som åtskilliga hundratusen fåglar använder främst under hösten", skriver Calle Ljungberg, Claes Gårdinger och Kenneth Rosén i ett gemensamt brev. Det andra i ordningen, då man inte anser att politikerna förstått allvaret.

Annons:

Emådalens Naturskyddsförening, Naturskyddsföreningens länsförbund och Fågelklubben i Hultsfred gör gemensam sak och lyfter på nytt upp att de tycker det är en olämplig placering av den planerade vindkraftsanläggningen och bergtäkt öster om Målilla.

– Vi lämnade in en skrivelse med våra synpunkter förra året under remisstiden. Vi påtalade då det mycket olämpliga läget för en vindkraftspark mitt i ett flyttfågelstråk där bland annat stora mängder rovfåglar passerar främst under hösten, säger Kenneth Rosén.

– Nu har ärendet tuffat på, tillägger han, både V och S i Hultsfred ställer sig positiva till projektet. Tydligen är våra synpunkter inte kända alls när man pratat om detta. Flera som kontaktats kände inte till att det skulle vara flyttfåglar med i bilden.

Ligger i ett fågelstråk

Därför har föreningarna gemensamt författat ett nytt brev där de på nytt understryker att området som planeras ligger mitt i den flyttkorridor som mängder av flyttfåglar använder främst under hösten.

"Sträckfågelräkningar har utförts vid byn Järnudda vid sydöstra Hulingen sedan 70-talet och mer spontant på senare tid.  På en dag kan det sträcka upp emot 2 000 rovfåglar och 40 000 ringduvor över Järnudda vidare söderut ner mot Emådalen. De passerar då det planerade vindparksområdet", skriver man.

Åtskilliga hundra tusen

Det är dessutom stora mängder gäss som dagligen flyger mellan Mörlundaslätten och Hulingen främst om hösten och de passerar också området som avses.

"Bland alla rovfåglar som passerar kan nämnas havsörn som dessutom häckar i närområdet och kungsörn, båda rödlistade. Räknar man med övriga fåglar som tex. änder, svanar och alla småfåglar som bland annat finkar som drar genom samma område blir antalet åtskilliga hundratusen fåglar som passerar på sin resa söderut varje höst. Under våren passerar också många fåglar, om än inte lika koncentrerat.

Häckar i området

I sitt första brev ger föreningarna också flera exempel som man anser det är viktigt att ta hänsyn till, som att Pärluggla finns vid Gäddgölen de flesta år och där häckar även Kricka. Sparvuggla har häckat längs Norrlångens ostsida och vid Femtunnlandsmossen utanför Tillingeby och Kricka häckar också i Norrlångsgölen.

I övrigt finns ett antal rödlistade arter rapporterade på artportalen, som knärot, spindelört, orange taggsvamp, motaggsvamp, spillkråka, entita, talltita och reliktbock.

Bivråk och sparvhök har häckat i skogen väst-nordväst Tillingby. Här spelar nattskärra regelbundet också. Annars är det tänkta området inte ett sådant som lokala naturintresserade spontanrapporterar så mycket ifrån. Så därför är det osäkert vad det finns för andra naturvärden där. Det finns tjäder och orre i området men var finns spelplatserna?”, frågar man sig.

Området ingår i Emåns avrinningsområde så man vill också påpeka att det är viktigt att inte det känsliga vattensystemet påverkas på något sätt. 

Nyligen utgiven rapport

Naturskyddsföreningen kom tidigare med en ny rapport om vindkraft. I sammanfattningen av rapporten hittar man bland annat att ”Vindkraft ska inte byggas i skyddade områden eller i områden med höga naturvärden. Detta inkluderar bland annat Natura 2000-områden, naturreservat, nationalparker, biotopskyddsområden, riksintresse obrutna fjäll, skogliga värdekärnor, nyckelbiotoper samt viktiga fågel- och fladdermusområden.”

– Vi har skrivit till alla partirepresentanter i kommunen, kommunfullmäktige samt till Länsstyrelsen som också ska uttala sig i frågan. Vi har också påtalat att vi inte är emot vindkraft generellt men etablering måste ske på ställen där det har minst påverkan på miljön, säger fågelklubbens Kenneth Rosén.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt