Annons:

Besvikelse efter politikernas nej:

Politikerna i fullmäktige i Hultsfreds kommun sa efter en otroligt jämn omröstning nej till Njordr AB:s planer på en vindkraftspark öster om Målilla. Foto: Lotta Madestam

Besvikelse efter politikernas nej: "Beklagligt att beslut tas så här sent i processen"

En knapp majoritet av politikerna i kommunfullmäktige sa nej till Njordr AB:s vindkraftsplaner öster om Målilla. 
– Vi är naturligtvis besvikna för att det inte blev ett ja, säger Niclas Erkenstål från vindkraftsbolaget Njordr AB. 

Annons:

Måndagens fullmäktigesammanträde hölls i biosalongen för att möta intresset från allmänheten. Njordr AB:s planer på en vindkraftspark utanför Målilla var ärendet som stod i fokus.

Politikernas livliga debatt pågick i en och en halv timme innan det var dags för beslut. Omröstningen slutade med att 24 politiker röstade emot en etablering och 21 politiker för. 

"Mycket arbete som har lagts ner"

Niclas Erkenstål, projektledare på vindkraftsbolaget Njordr AB, fanns på plats i Hultsfred för att följa diskussionerna och politikernas beslutsfattande. 

– Jag kan bara konstatera att det finns ingen majoritet för Aspelands vindkraftspark i fullmäktige. Resultatet visar sig vara väldigt jämnt så vi är naturligtvis besvikna för att det inte blev ett ja. Hade det varit två personer som hade sagt ja så hade det blivit ja i fullmäktige, säger Niclas Erkenstål.  

Vad hade du för magkänsla inför mötet?

– Vi hade en förhoppning om att det skulle gå igenom. Det är så otroligt små marginaler som det handlar om i det här fallet så vi hade en förhoppning om att vi hade fått minst två mandat till. 

Hur känns det att politikerna sa nej?

– Man är naturligtvis besviken, det är väldigt mycket arbete som har lagts ner på det här projektet. Det är beklagligt att den här typen av beslut ska tas så här sent i processen. Det är samtidigt inget nytt för oss i branschen utan det är så här processen ser ut. Det gör också att vi och många andra projektutvecklare tycker att det är beklagligt att det ska gå till på det här sättet.  

Hur vill du beskriva politikernas diskussioner kring projektet?

– Jag respekterar allas åsikter, men det figurerar fortfarande en del felaktiga uppfattningar om vindkraft och dess effekter. Det är synd att det är så och den här typen av debatter påverkar säkert utgången, säger Niclas Erkenstål. 

Vad var det som kom fram fel under diskussionerna?

– Det som politiker tror att de ska ta ställning till är faktiskt något som länsstyrelsen kommer göra bedömningar på. Det är viktigt att framhålla att länsstyrelsen kommer göra en bedömning av många punkter som tas upp som orosmoment av politiker. Det är viktigt att länsstyrelsen får göra sitt jobb – och nu får de inte ens möjlighet till det, säger Erkenstål. 

Analysarbete på hemmaplan 

Ärendet är just nu avslutat och Niclas Erkenstål vet inte vad som blir nästa steg för bolaget. 

– Det är lite för tidigt att säga. Vi har precis fått det här beslutet och nu får vi åka hem och analysera det. 

Finns det någon analys du kan göra så här direkt?

– Nej, egentligen inte. Vi vill åka hem och analysera vad som har hänt innan vi kommenterar det vidare. 

Känner du att ni hade kunnat göra något annorlunda för att få ett ja till vindkraftsparken?

– Det är precis som jag sa, vi får åka hem och analysera varför det blev så här, dra våra slutsatser och sedan får framtiden utvisa hur vi agerar. 

Finns det tankar på att titta på andra projekt i Hultsfreds kommun?

– Det är för tidigt att säga. Man kan skicka in en ansökan igen, men det är för tidigt att säga vad vi kommer göra.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt