Annons:

Nu är vindkraftsbolagets ansökan inskickad – så många verk vill de bygga

Njordr AB har skickat in en tillståndsansökan till länsstyrelsen för att uppföra tolv vindkraftverk öster om Målilla. Foto: Pixabay

Nu är vindkraftsbolagets ansökan inskickad – så många verk vill de bygga

Det har tagit sin tid. Nu har Njordr AB lämnat in sin tillståndsansökan till länsstyrelsen om att få bygga tolv vindkraftverk i ett område öster om Målilla.

Annons:

Dagens Hultsfred har i flera omgångar rapporterat om att vindkraftsbolaget Njordrs planer på att bygga Aspelands vindkraftspark med tolv 270 meter höga vindkraftverk öster om Målilla. Parken skulle kunna generera upp till 300 gigawatttimmar. 

Projektledaren Niclas Erkenstål har tidigare sagt att de inte har bestämt sig för om de ska lämna in en tillståndsansökan eller inte och hänvisat till kommunens arbete med vindbruksplanen. 

Nu är ansökan inlämnad

Nu står det klart att Njordr har skickat in en ansökan till länsstyrelsen. 

– Det har tagit en tid att dels genomföra och slutföra alla underlagsutredningar som hör till tillståndsansökan. Det är en stor mängd olika typer av inventeringar och underlagsutredningar som måste göras. Vi har också arbetat om layouten efter samrådet och efter yttranden som har kommit från olika parter, vilket har tagit en tid. Det finns några orsaker till att det har tagit tid. Nu har vi beslutat att vi är färdiga med arbetet och lämnar in ansökan, säger Niclas Erkenstål. 

Har det skett några stora förändringar jämfört med ursprungsförslaget?

– Det är väl framför allt antalet turbiner som vi har sett över och reducerat från 17 till tolv. Det har vi gjort för att få en bättre layout men också tillgodose de yttranden som har kommit in om bland annat närhet till bostäder och synlighet. Det är viktiga saker som vi har beaktat och tagit hänsyn till i den här layouten. 

Länsstyrelsen får nu i uppdrag att gå igenom vindkraftsbolagets ansökan och se till att den är komplett. 

– De kommer gå igenom den och se om det behöver göras kompletteringar. Det kan vara som så att vi behöver komplettera med vissa saker och det kommer de begära av oss. När ansökan är komplett kommer den kungöras för att sedan gå vidare för behandling enligt den process som finns inom länsstyrelsen och miljöprövningsdelegationen. Den kommer hamna på kommunens bord så småningom.

Hur ser du på det faktum att Hultsfreds kommun kan nyttja vetorätten och stoppa era planer?

– Det är något som vi måste förhålla oss till eftersom det är en lagstiftning som säger det. 

Så ser tidsplanen ut

Den nya regeringen har öppnat för mer vindkraftsbyggnation.

– Jag är positiv till de uttalanden som regeringen har gjort hittills när det gäller vindkraft. Det är tydligt att den här regeringen inser att vi behöver all den kraftproduktion vi kan få inklusive vindkraft. Jag ser positivt på uttalandena som har gjorts. 

Hur ser tidsplanen ut för ert tilltänkta projekt? 

– Allt beror på hur lång tid det tar att få tillståndet. Det kan variera väldigt mycket, men en grov plan från vår sida är att vi ska kunna komma igång och bygga 2026–2027 någon gång. Det beror på hur det går med tillståndet, det är det som styr vårt arbete.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt