Annons:

Kommunen ska ta fram nytt kulturmiljöprogram – första etappen är klar

Hultsfreds kommun har inlett arbetet med att ta fram ett nytt kulturmiljöprogram. Foto: Ossian Mathiasson

Kommunen ska ta fram nytt kulturmiljöprogram – första etappen är klar

Hultsfreds kommun jobbar med att ta fram ett nytt kulturmiljöprogram. Förstudien med Triabo som första etappens huvudområde är genomförd och avslutad. 

Annons:

Kultur- och fritidsförvaltningen fick under 2020 i uppdrag att i samråd med miljö- och byggnadsförvaltningen undersöka förutsättningarna för en förstudie till ett nytt kulturmiljöprogram. 

Kommunen påbörjade ett samarbete med byggnadsantikvarier från Kalmar länsmuseum och Triabo valdes ut som huvudområde för förstudien. Nu är förstudien genomförd, avslutad och avstämd med länsstyrelsen.

Länsstyrelsen betalar 100 000 kronor och Hultsfreds kommun 46 870 kronor för första etappen. Finansiering sker ur kommunstyrelsens arbetsutskotts konto för oförutsedda medel för 2022. 

Så ser det fortsatta arbetet ut

Ytterligare två etapper ska genomföras för att ta fram ett nytt kulturmiljöprogram som ska vara klart i november 2024. 

Planen är att 18 huvudområden med tillhörande kärnområden inventeras och dokumenteras. Det blir nio områden under 2023 och lika många områden under 2024. Kostnader för de två kommande etapperna och eventuella beviljade medel meddelas efter beslut från länsstyrelsen.

– Ingela (Heldebro) får i uppdrag att söka medel till det fortsatta arbetet för att fånga upp ytterligare orter i kommunen, säger kommunalrådet Lars Rosander (C).

Åke Nilsson (KD) ser fram emot att följa det fortsatta arbetet. 

– Tanken är att Triabo-exemplet ska utgöra modell för det fortsatta arbetet. Det ska bli intressant att följa arbetet. Vi från KD hade en motion där vi väckte tanken om ett kulturmiljöprogram och det har sprungit vidare med hjälp av länsstyrelsen och länsmuseet, säger Åke Nilsson (KD).

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt