Annons:

NEJ TILL FRIA ARBETSSKOR EFTER VOTERING I NÄMNDEN

Det blir nej till fria arbetsskor efter votering i nämnden. Foto: MostPhotos

NEJ TILL FRIA ARBETSSKOR EFTER VOTERING I NÄMNDEN

En oenig socialnämnd har sagt nej till Socialdemokraternas motion om fria arbetsskor. 
– Jag är mycket besviken på resultatet av nämndens beslut, säger Jonny Bengtsson (S). 

Annons:

Det var på torsdagens sammanträde i socialnämnden som politikerna tog ställning till Socialdemokraternas motion om fria arbetsskor till personal inom vård och omsorg. 

Motionen röstades ner av den borgerliga majoriteten med voteringssiffror 5–4. Centerpartiet, Moderaterna och Kristdemokraterna röstade nej medan Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna sa ja. 

Jonny Bengtsson (S), andre vice ordförande i socialnämnden, var besviken efter resultatet och hoppas på annat resultat i kommunfullmäktige.  

– Vårt synsätt i den här motionen är att vi på alla sätt måste bibehålla den personal vi har i dag och utöka personalstyrkan. Fria arbetsskor är ett önskemål från personalen. Vi hade hoppats och trott att vi skulle med oss den borgerliga majoriteten och det hade ryktats på stan om att många av politikerna från den borgerliga sidan i fullmäktige var intresserade och tyckte att det var en bra idé. Så blev det inte, säger Jonny Bengtsson. 

"Gäller att skapa opinion"

Representanten från Sverigedemokraterna röstade ja i frågan. 

– Vi har inte haft någon diskussion med Sverigedemokraterna i den här frågan. De hakade bara på vårt förslag till beslut, säger Jonny Bengtsson. 

Nu kommer socialnämndens svar gå vidare till kommunstyrelsen för att de i sin tur ska lägga ett förslag till fullmäktige. 

– Inför kommunstyrelsens och kommunfullmäktiges behandling gäller det att skapa opinion för att kunna få ett bifall till den här motionen som vi tycker är långsiktigt sätt ett sätt att behålla och attrahera människor till yrket. Det finns många personer som är i behov av arbetsskor.

Totalkostnaden för arbetsskor uppgår till 1,2 miljoner kronor, enligt Jonny Bengtsson.

– Skorna skulle kosta ungefär 700 000 kronor plus att det har lagts på administrativa kostnader på 432 000 kronor, kostnader för utprovning av skor och kostnader för handläggning av att alla ska ha skor. Man räknar en timme per anställd i hanteringskostnad och en timme per anställd för utprovning av skor. Det är en summa som man kan ifrågasätta, säger Jonny Bengtsson. 

"Viktigt att betala bra löner"

Socialnämndens ordförande Per-Inge Pettersson (C) förklarar varför majoriteten säger nej till fria arbetsskor till personal inom vård och omsorg. 

– Vi i alliansgruppen breddade nog diskussionen och tog upp vikten av att vara en attraktiv arbetsgivare och vara konkurrensmässig nu och i framtiden till att få tillräckligt många undersköterskor och vårdbiträden. Den enskilt viktigaste punkten är att betala bra löner och ha ändamålsenliga lokaler för boende och medarbetare. Vi är mitt uppe i en otroligt intensiv fas och det finns ingen annan kommun i länet som gör så ändamålsenliga lokaler. Det är klart att det kräver resurser och ekonomi, säger Per-Inge Pettersson.  

Per-Inge Pettersson har tittat närmare på hur Hultsfreds kommun står sig i jämförelse med de närliggande kommunerna på lönesidan.

– Vad gäller vårdbiträde och undersköterskor ligger vi bra till lönemässigt och har högre årslön jämfört med våra tre grannkommuner i länet. Där tror vi att vi har den främsta konkurrensfaktorn och vi är väldigt stolta över att vi är en arbetsgivare som betalar ut en god lön. Det finns personal som köper och ordnar skor på sin fritid och det finns ett värde i att betala en hög lön. Bra skor är lika viktigt på fritiden som det är i jobbet, säger Per-Inge Pettersson. 

Det finns negativa delar med fria arbetsskor till vårdpersonalen, enligt Pettersson.

– Det skulle vara en ökad belastning på vår verksamhet mitt i ett läge där vi har en ekonomisk utmaning. Det skulle vara en extra uppgift för verksamheten att administrera och sköta. Sammantaget så vill vi vara ledande på lönesidan och ha bra, ändamålsenliga lokaler. Vi räknar med att yttrandet stärker oss, att vi är väldigt tydliga med att vi ska genomföra våra ombyggnationer och att vi ska fortsätta betala ut bra löner.

Jonny Bengtsson (S) ger en replik.

– Jag kommer ha mycket lättare att möta personalen ute i arbetslivet och jag tror att Per-Inge kommer att få gå i svaromål till många på hur den borgerliga gruppen resonerar i framtidsarbetet, säger Jonny Bengtsson (S). 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt