Annons:

Så många personer har sökt jobbet som Influencer på biblioteket

Lisa Johansson Schouenke söker en ny kollega, som får titeln "läsfrämjande barn och ungdomsinfluencer", en tjänst som 62 sökt. Foto: Privat

Så många personer har sökt jobbet som Influencer på biblioteket

När biblioteket i Hultsfred behövde en ny medarbetare sökte man en influencer och inte en renodlad bibliotekarie. En tjänst som lockat över 60 att söka.
– Jag tror absolut att folk tyckte att det var spännande just eftersom vi har den titeln på tjänsten, säger bibliotekschef Lisa Johansson Schouenke.

Annons:

Biblioteket ska ersätta sin barnbibliotekarie som slutar. Sista dag att söka tjänsten "läsfrämjande barn- och ungdomsinfluencer" i Hultsfred var i tisdags. När Lisa Johansson Schouenke räknar ihop ansökningarna visar det sig att så många som 62 sökt jobbet.

– Det är riktigt bra. Vi testade den här gången att ha ett sponsrat inlägg på Facebook för att kunna nå ut vidare och bredare och för att någon som inte aktivt sökte jobb kanske skulle ramla över platsannonsen och tycka att det lät intressant. En del har sökt utan att ha kompetenserna, men vi har fått några riktigt bra ansökningar, tycker jag.

Sökte en influenser

En annan nyhet var att man moderniserade titeln och sökte en influencer och inte en renodlad barnbibliotekarie, utan även öppnade upp för andra professioner exempelvis socionomer och de med lärarlegitimationer, vilket också gjort att man fått ett bredare spann av ansökningar. För den här tjänsten är tänkt att föra biblioteket och skolan närmare varandra med fokus på att öka barnens läsförmåga och läslust. 

– Jag tror absolut att vi fått färre sökande om jag skrivit bibliotekarie enbart, eller någon som ska jobba läsfrämjande, utan nu såg nog folk det här som spännande och lite med glimten i ögat just eftersom vi har den titeln på tjänsten.

Vad var skälet till att kombinera tjänsten med influencer?

– Jag ville sudda bort lite av bilden som många fortfarande har av ett bibliotek, att det är ett rum med massa bokhyllor och bibliotekarier som går runt och säger att man ska vara tyst.

– Det är inte så det ser ut idag, utan vi är en öppen arena för många möten. Med både den yngre och äldre generationen som kommer hit av många olika anledningar. Litteraturen är förstås fortfarande kärnan, men vi har många ben att stå på och även många uppdrag. Biblioteket är en mötesplats idag.

Inlett intervjuerna

Lisa Johansson Schouenke inledde intervjuerna under torsdagen.

– Jag har kallat sex stycken i ett inledande skede, alla från Hultsfred eller grannkommunerna. Det ska bli riktigt spännande att ha de här samtalen, det känns som vi kommer hitta den vi söker bland de som sökt tjänsten.

Hon hoppas ha en ny kollega på plats innan sommaren.

– Det är väldigt viktigt att få in rätt kollega, det är en ganska tuff tjänst med stort ansvarsområde. Så det viktigaste är att få in rätt person.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt