Annons:

Ny bibliotekschef på plats i Hultsfreds kommun:

Lisa Johansson Schouenke är ny bibliotekschef i Hultsfreds kommun och tillträdde sin nya tjänst den 1 mars. Foto: Privat

Ny bibliotekschef på plats i Hultsfreds kommun: "Tycker om att vara spindeln i nätet"

Efter tre och ett halvt år som butikschef på Systembolaget i Vimmerby blir Hultsfredsbon Lisa Johansson Schouenke ny bibliotekschef i Hultsfreds kommun. 
– Det känns roligt och spännande. Det är mycket att lära sig, säger hon. 

Annons:

Lisa Johansson Schouenke är den nya bibliotekschefen i Hultsfreds kommun och kommer närmast från Systembolaget i Vimmerby, något som Barometern/OT var först med att rapportera om. 

Hon tillträdde chefsrollen den 1 mars och är inne på sin fjärde vecka på nya jobbet. 

– Det är mycket att sätta sig in i då man ska försöka få grepp om verksamheten. Det är inte bara att låna ut böcker utan biblioteket har många projekt som är igång. Det är också en kommunal verksamhet som man ska lära sig, säger Lisa Johansson Schouenke. 

Ser många likheter

Hon har jobbat som butikschef på både Systembolaget och Cubus i Vimmerby innan hon testar något nytt i chefsrollen. 

– Jag gillar att läsa och biblioteket är inte bara böcker. Det handlar om att driva kulturen vidare och biblioteket ska vara en mötesplats där alla ska känna sig välkomna oavsett vad man har för politiska åsikter eller etnicitet. Jag tycker om att driva verksamheter så det blir en ny utmaning.

Hon ser ändå en del likheter med sitt tidigare jobb på Systembolaget. 

– Man har i båda fallen en publik verksamhet som ska hållas öppen, ett uppdrag av staten och personal som man ska ta hand om och utveckla. Det är klart att det är skilda verksamheter men det finns ändå många likheter. 

Trivs du i rollen som chef?

– Jag tycker om att vara spindeln i nätet och hålla ihop säcken. Det känner jag mig väldigt trygg i. 

"Utmaningen är att hitta det nya normala"

Biblioteket driver flera olika projekt och har ställt om stora delar av sin verksamhet till att arbeta mer digitalt. 

– Mycket går att ställa om till digitalt men inte allt. Det ger inte samma effekt som att träffas i verkligheten men utmaningen är väl att hitta det nya normala. Vi kommer aldrig kunna räkna med att gå tillbaka till exakt samma men det närmsta är hur vi ska kunna öppna upp på ett säkert sätt. Vi har inte helt stängt utan vi har ställt om och servar våra låntagare som kan knacka på för leverans vid dörren.  

Det digitala språkcafé är ett exempel på digital lösning som har fallit väl ut.

– Det är ett projekt som funkar väldigt bra och kommer leva vidare. Det kommer startas upp ett nytt språkcafé som alla kommuner i länet kommer delta i. Det nuvarande projektet drivs av Hultsfred och Högsby så vi har satt ribban för övriga länet. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt