Annons:

BETALAR 1,4 MILJONER I HYRA FÖR LOKAL SOM ANVÄNDS SPORADISKT –

Arbetsförmedlingen betalar närmare 1,4 miljoner kronor om året i hyra till Hultsfreds kommun för lokalen som används för två-tre bokade besök i veckan. Hyresavtalet går in på en ny treårsperiod den 1 maj. Foto: Lotta Madestam

BETALAR 1,4 MILJONER I HYRA FÖR LOKAL SOM ANVÄNDS SPORADISKT – "PRIORITERAD FÖRÄNDRING"

Arbetsförmedlingen betalar nästan 1,4 miljoner kronor om året i hyra för lokalen i Hultsfred, som används för två-tre bokade besök i veckan.
– Lokalen är för stor, det är en prioriterad förändring. Vi har haft dialoger med kommunen, men har i dagsläget inget konkret förslag på annan lokal, säger Johanna Engström, sektionschef lokalplanering.

Annons:

Fjärde kvartalet 2022 betalade Arbetsförmedlingen 340 793 kronor i hyra till fastighetsägaren kommunen.

För bara några år sedan arbetade 40 personer med att stärka arbetsmarknaden i regionen på det påkostade kontoret. Nu används den 980 kvadratmeter stora lokalen högst sporadiskt eftersom Arbetsförmedlingen inte längre har någon fast bemanning i Hultsfred, utan enbart i Västervik, Oskarshamn och Kalmar. Plus att Statens servicecenter finns i Vimmerby, vilket är ett samarbete mellan Arbetsförmedlingen, Pensionsmyndigheten, Försäkringskassan och Skatteverket.

– Hultsfred benämner vi som ett ”kontor vi reser till”, säger enhetschef Kalle Östergren. Det är en del av januariöverenskommelsen då Arbetsförmedlingen genomgick en förändring och antalet kontor begränsades. 

Besök utifrån behov

Så numera erbjuds bara bokade besök i Hultsfred.

– Det görs utifrån behov. Efter beslutet kom en pandemi emellan, då vi var betydligt mer begränsade så vi försökte hitta en lagom nivå och rätt i bedömningarna kring vilka som är i behov av att få hjälp i Hultsfred och vilka som kan ta sig till Vimmerby eller Västervik och Oskarshamn, tillägger Kalle Östergren.

Hur ofta används lokalen i Hultsfred?

– Vi har två-tre besök i veckan, det är inte mer än så. Så det har ökat utifrån att pandemin har släppt, men är inte på samma nivå som innan eftersom vi är i en digitaliseringsprocess.

– Den arbetssökande kan känna behov av ett besök, där Arbetsförmedlingen kanske inte gör samma bedömning, säger Kalle Östergren. Det är stor skillnad jämfört med förr, då man anmälde sig fysiskt första dagen. Nu anmäler man sig digitalt och får också ett första samtal digitalt.

Nytt treårigt hyresavtal

Arbetsförmedlingen anser att lokalen i Hultsfred är för stor för verksamheten.

– Vi flyttade in utifrån att vi var betydligt fler på plats dagligen, så nu är vi inte i behov av så stora lokaler. Det har vi skickat signaler om till aktuell avdelning, säger Kalle Östergren.

Johanna Engström berättar att hyresavtalet i Hultsfred går in på en ny treårsperiod den 1 maj 2023 och är med andra ord inte uppsagt för avflytt.

– Det är ingen förändring av den verksamhet som ska bedrivas i Hultsfred, säger Johanna Engström. Lokalen är för stor, vi vill minska ytan, men vi har i dagsläget inget konkret förslag på någon annan lokal. 

Hur rimligt är det att betala nästan 1,6 miljoner kronor om året i hyra för ett kontor som används för två-tre bokade besök i veckan?

– Tyvärr har vi ett antal lokaler i landet som är för stora efter det att Arbetsförmedlingens verksamhet förändrades omkring 2020, säger Johanna Engström. Arbetsförmedlingen stod inför lokalförändringar på ett 100-tal kontor i landet och är ännu inte helt i fas med att växla från stora kontor till mindre. Men det är prioriterade förändringar och vi har haft dialog med kommunen.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt