Annons:

EXTRA: Kommunen vill driva arbetsförmedling i egen regi

Hultsfreds kommun ska skicka in en ansökan till arbetsmarknadsdepartementet om att få driva arbetsförmedling i egen regi. Det gör de tillsammans med ytterligare två kommuner i Sverige (Ånge och Östra Göinge). Foto: Ossian Mathiasson

EXTRA: Kommunen vill driva arbetsförmedling i egen regi

Hultsfreds kommun vill bli pilotkommun för att på något sätt fungera som arbetsförmedling och driva en sådan verksamhet i Hultsfred. 

Annons:

Det finns, enligt en ny statlig utredning, en möjlighet för kommuner att kunna vara en kompletterande aktör till Arbetsförmedlingen.

Kommunstyrelsens arbetsutskott är positiva till att Hultsfreds kommun ska driva arbetsförmedling i egen regi och ta över efter Arbetsförmedlingen som har lämnat Hultsfred. 

– Vi ska skicka in en ansökan till arbetsmarknadsdepartementet tillsammans med Ånge kommun och Östra Göinge kommun för att få bli en part i detta arbete. Vi har ungefär liknande förutsättningar i storlek och arbetsmarknadssituation, säger kommunalrådet Lars Rosander (C).

Utifrån den nya statliga utredningen om kommuner som utförare av tjänster åt Arbetsförmedlingen skapas möjligheter för kommuner att gå in och ta över hela eller delar av Arbetsförmedlingens verksamhet. 

– Vi har lite olika alternativ som vi jobbar med och vi är inte färdiga med dokumentet. Vi ska ha ett samtal med de två kommunerna på torsdag, säger Lars Rosander.

"Tycker att vi kan få betalt från staten"

Det var en utredning som gjordes under förra året och Rosander tycker att det är viktigt att stärka samverkan på en ort som Hultsfred där Arbetsförmedlingen har försvunnit. 

– De ska ta emot bokade besök men det gör de inte på grund av coronaläget och det finns ingen personal i Hultsfred, säger han och fortsätter:

– Det är ändå vi som kommun som får ta det totala ansvaret för den enskilde som kommer till oss och behöver ha hjälp för att komma i kontakt med Arbetsförmedlingen. Vi har ändå försörjningsstöd och praktikplatser så vi är involverade i de som står längst från arbetsmarknaden. Det är de som står längt från arbetsmarknaden som vi får ta hand om, då tycker vi att vi kan få betalt från staten och få ett tydligare uppdrag om vad vi kan göra. I vilken omfattning får staten avgöra utifrån den här utredningen och de intentioner som den har möjliggjort. 

Oppositionsrådet Tomas Söreling (S) har vid tidigare tillfällen sagt att det inte räcker att säga att skyltarna ska upp utan att man vill ha personal på plats kontinuerligt. 

– Vi är inte nöjda med att det bara är en skylt. Man gick tidigt ut med att skyltarna ska upp men det hjälper inte om det inte finns någon verksamhet. Det måste finnas en mötesplats för de som är längst från arbetsmarknaden. Vi vill vara en part i detta arbete på ett kraftfullt sätt, säger Tomas Söreling. 

Inskickad ansökan inom en snar framtid

Rosander flaggar för att det kan bli mer jobb för arbete- och intregrationsenheten.

– Det kan bli så, då kan man kanske få betalt för det från staten. Det kommer mer information längre fram när vi är överens om hur ansökan ska se ut. Den ska vara inskickad inom de närmaste veckorna, säger Rosander. 

Arbetslösheten i Hultsfreds kommun har, enligt Rosander, minskat något till 8,4 procent men den är fortfarande näst högst i länet efter Högsby kommun. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt