Annons:

STOR GENOMGÅNG: Så ser lärarbehörigheten ut i din kommun

Emådalskolan i Mörlunda har högst lärarbehörighet i kommunen. Foto: Lotta Madestam

STOR GENOMGÅNG: Så ser lärarbehörigheten ut i din kommun

Skolverket har släppt ny statistik för lärarbehörigheten i landets i 290 kommuner. Nu har fackförbundet Sveriges Lärare analyserat statistiken för samtliga kommuner och län. Här finns en stor genomgång. 

Annons:

Det saknas behöriga lärare i Sverige. Tomrummet fylls av obehöriga lärare, vilket är ett stort samhällsproblem, anser fackförbundet Sveriges Lärare. 

"Med en hög andel obehöriga lärare får eleverna inte den undervisning de har rätt till, och det hotar Sveriges framtid som kunskapsnation", skriver Sveriges Lärare i ett pressmeddelande.

Nu har man sammanställt situationen för samtliga kommuner i länet med hjälp av ny statistik från Skolverket. 

Så ser det ut i kommunen

I Kalmar län är lärarbehörigheten inom grundskolan högst i Kalmar kommun följt av Mörbylånga och Oskarshamn. Där ligger andelen behöriga lärare på 86,8 procent respektive 76,9 och 76,0. 

Av våra kommuner i norra länsdelen har Västerviks kommun högst andel behöriga lärare i grundskolan, men faktum är att samtliga våra tre kommuner är i bottenskiktet. 

I Västerviks kommun ligger det på 67,2 procent, i Vimmerby kommun på 62,3 procent och i Hultsfreds kommun är det 55,8 procent av lärarna som är behöriga. 

Västerviks kommun har tappat nästan en procentenhet jämfört med förra läsåret medan det är marginella skillnader i Vimmerby kommun. Hultsfreds kommun har ökat andelen behöriga lärare med 5,5 procentenheter. Det är tredje året i följd som behörigheten ökar i Hultsfreds kommun.

Den enda kommun som har en lägre andel behöriga lärare i Kalmar län är Högsby kommun med 44,9 procent. 

– Den stora bristen på behöriga lärare är oerhört allvarlig. Lärarbristen får förödande konsekvenser för kvaliteten på svensk skola och drabbar såväl de befintliga lärarna som eleverna, säger Sveriges Lärares ordförande Johanna Jaara Åstrand.

I hela landet är sju av tio lärare behöriga. Samtliga tre kommuner i norra länet ligger därmed under snittet för riket som helhet. Västerviks kommun rankas på plats 178 av Sveriges 290 kommuner. Vimmerby kommun är på plats 234 och Hultsfred på plats 271.

– Läraryrket måste bli mer attraktivt och det sker genom rejäla satsningar på lön och arbetsmiljö. För att fler ska vilja bli lärare och stanna i yrket måste lärarnas höga arbetsbelastning tas på allvar. Svenska skolor skriker efter lärare, det finns ingen tid att förlora, säger Johanna Jaara Åstrand. 

Stora skillnader över landet

I Vimmerby kommun fanns det sammanlagt 122 heltidstjänster inom grundskolan i oktober 2022 och 76 hade lärarlegitimation och behörighet i minst ett ämne. 

I Hultsfreds kommun är det 112 heltidstjänster och 63 som hade legitimation och behörighet i minst ett ämne. För Västerviks kommun är motsvarande siffror 284 respektive 191. 

Skillnaderna inom kommunerna är också stora. I Västerviks kommun är lärarbehörigheten bäst på Gunnebo skola. Där rör det sig om 84,9 procent. I andra änden finns Gamlebyvikens friskola med 44,3 procent. 

I Vimmerby kommun är lärarbehörigheten högst på Astrid Lindgrens skola 7-9. Där ligger det på 83,8 procent. Lägst är den på Rumskulla skola med 29,1 procent. Samtidigt är det en kraftig förbättring från förra läsåret, då det var 1,7 procent. 

I Hultsfreds kommun finns den högsta behörigheten på Emådalskolan med 78,5 procent. I andra änden finns Järnforsens skola med 34,5 procent. I faktarutan här nedan kan du se hela listan för din kommun. 

– Det är rent ut sagt sorgligt att skillnaderna över landet är så stora. Allt fler kommuner skär ned på skolan vilket riskerar att öka på skillnaderna. För att få en likvärdig skola måste staten ta ett huvudansvar för både finansiering och lärarförsörjningen, säger Johanna Jaara Åstrand.

Landets högsta lärarbehörighet finns i Vadstena med 93 procent och den lägsta i Ragunda med 40 procent. 

Fakta

Lärarbehörigheten i skolorna i Hultsfreds kommun – från högst till lägst:

Skola/Procent/Förra läsårets siffra

Emådalskolan 78,5 procent (65,1 procent)

Lindblomsskolan 3 68,7 procent (70,3 procent) 

Lindblomsskolan 2 66,1 procent (54,6 procent)

Målilla skola 65,0 procent (42,9 procent)

Nya Centralskolan i Virserum AB (Prolympia) 55,5 procent (45,3 procent)

Silverdalens skola 54,9 procent (24,0 procent)

Lindblomsskolan 1 53,7 procent (61,5 procent)

Vena skola 51,3 procent (48,2 procent)

Albäcksskolan 1 45,8 procent (51,7 procent)

Albäcksskolan 2 44,7 procent (51,5 procent)

Järnforsens skola 34,5 procent (26,9 procent)

Fotnot: Anledningen till att det benämns som Lindblomsskolan 1, 2 och 3 förklarar förvaltningschefen Martin Snickars så här: 

"Enligt skollagen får det bara finnas en ansvarig rektor för en skola. Det innebär att en stor skola som Lindblomskolan med 500 elever behöver delas in i tre skolor i skolenhetsregistret så att varje rektor är rektor över sin skolenhet och ansvarig för sina elever. I praktiken är det en skola med tre rektorer men det finns en indelning så att varje rektor har ansvar för ett antal klasser med elever samt tillhörande personal", skriver han i ett mejl.

Det är likadant med Albäcksskolan som benämns som 1 och 2.

"Ett annat sätt att organisera en stor skola är att ha en rektor som är ansvarig för alla elever och sedan har man biträdande rektorer som har underansvar. Vår bedömning är att det är bättre i praktiken med att rektor är ansvarig för sin del men det blir krångligare i statistik och redovisningar tyvärr", skriver Martin Snickars.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt