Annons:

Nytt besked: Elstödet försenas med flera månader

Det nya elstödet försenas med flera månader. Foto: MostPhotos

Nytt besked: Elstödet försenas med flera månader

Det andra elstödet dröjer ytterligare. Regeringens plan på utbetalning i vår har försenats.
– Men vi pratar inte om i höst, säger energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) till TT.

Annons:

Det är i samband med ett besök på kärnkraftverket i Forsmark som det framgick att elstöd nummer två till hushållen kommer bli försenat. 

Så sent som i förra veckan hade Ebba Busch (KD) en avstämning med berörda departement och säger att "väldigt mycket ligger i fas" vad gäller den andra omgången elstöd till hushållen.

Den här gången ska också hushåll i norra Sverige, som ligger i elområde 1 och 2, även få ta del av stödet. Elstödet finansieras med flaskhalsavgifter som redan betalats in till Svenska kraftnät av elkunder i södra Sverige. 

Det aktuella stödet beräknas uppgå till cirka tio miljarder kronor. Det första elstödet antas ha omfattat cirka 17 miljarder kronor.

Ska inte dröja ett halvår

Tidigare var det att den andra omgången elstöd skulle betalas ut av Försäkringskassan under våren. Nu verkar det inte säkert längre. 

– Prognosen ser god ut för att vi om några veckor skulle kunna återkomma med lite mer precisering i tid, jag vågar inte säga ett datum. Men ett tidsspann i alla fall, säger Ebba Busch.

Hennes bedömning är dock att det inte ska dröja ända tills i höst.

– Vi pratar månader, inte halvår, så mycket vågar jag säga.

För hushåll i elområde 3 och 4 handlar det om 126 öre respektive 129 öre per förbrukad kilowattimme under november och december 2022. Man får stöd för 80 procent av sina förbrukade kilowattimmar.

Företag i södra Sverige väntar ännu på sitt första elstöd. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt