Annons:

Här kan du välkomna våren – firandet återuppstår på en ort

Valborgsmässoafton firas runt om i kommunen, även i Silverdalen-Lönneberga där firandet återuppstår vid Ängahultsbadet tack vare eldsjälar i Faggemåla Bordtennisklubb. Foto: Arkivbild

Här kan du välkomna våren – firandet återuppstår på en ort

Brasorna kommer brinna, sånger sjungas och vårtal hållas. Runt om i kommunen firas Valborg tack vare föreningars engagemang. På en ort rent av återuppstår firandet tack vare eldsjälar.

Annons:

Mycket handlar om traditioner, när Valborgsmässoafton firas på kommunens olika orter på söndag.

I Hultsfred är det scouterna som ansvarar för arrangemanget, som hålls i Folkets park för andra året i rad. 

Utöver lotter, fika, fiskdamm och chokladhjul med mera blir det sång av Marlene Karlström och The Boppin Bellas. Vårtalar gör Andreas Sundqvist, som tränar Hultsfreds Handbollsklubb och så sent som förra helgen uppmuntrades med priset ”Årets HHF-are” på årsfesten.

Majbrasa intill Järnsjön

I Järnforsen har arrangerande samhällsföreningen bjudit in Anders Andersson som vårtalare och Rosenfors Musikkår svarar för de så välkända vårmelodierna vid majelden som tänds vid Järnsjön.

– Vi har fått ihop lite pengar så i år har vi valt att bjuda på korv med bröd och godishjulet är gratis för alla barn, säger ordförande Anne-Charlotte Cederberg.

 Tidigare under kvällen hålls också en musikgudstjänst med vårsånger i kyrkan, med ledning av Lisa Sandstedt.

Välkänt program

Scoutkåren och hembygdsföreningen står som gemensam arrangör i Vena.

– Programmet följer traditonen, så Vena-Kristdala Manskör medverkar och det blir servering, lotter och någon vårtalare. Vem, brukar vara lite hemligt, säger Mattias Henriksson, ordförande i Vena Scoutkår.

I de södraste delarna av kommunen svarar Mörlunda-Tveta Hembygdsförening för firandet, som traditionsenligt hålls på Blåbärskullen. Programmet består av vårtal av Gerth Thorstensson, servering, lotteri och för musikunderhållningen svarar Mörlunda kyrkokör, som fått en nystart med Alexander Olsson, som nytillträdd kyrkomusiker.

– Det blir inga fyrverkerier i år som en följd av förra årets händelse, då någonting gick fel och vi inte höll löftet om att ha tysta fyrverkerier. Vi hade ändå diskuterat att lägga ner det ett par år tidigare, redan innan det här hände, eftersom det var ifrågasatt med hänsyn till djuren. Nu var det ingenting att diskutera, säger ordförande Christer Adolfsson.

Firandet återuppstår

Så här långt har mycket handlat om traditioner. I Silverdalen-Lönneberga däremot återuppstår traditionen vid Ängahultsbadet tack vare Faggemåla Bordtennisklubb, efter att ha legat nere några år.

– Eftersom jag är med i föräldraföreningen också, fick jag höra att de tänkte lägga ner firandet, så jag frågade i bordtennisklubben om vi skulle ta över och se om det funkar, säger Daniel Lundahl Fredriksson, som kommer hålla vårtalet.

Programmet man satt ihop består förutom majbrasan av musik av ortens egen trubadur Roy Ekeberg, chokladhjul, lotterier och servering.

– Scouterna kommer med kanoter, för att tända elden med facklor, säger Daniel Lundahl Fredriksson.

Sedan tidigare har vi också skrivit om firandet på Strömsholmen i Virserum. HÄR kan du läsa mer om det.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt