Annons:

Nämnden ska sänka sina kostnader med flera miljoner: ”Stor utmaning”

Nämnden ska sänka sina kostnader med flera miljoner. Foto: Bildbyrån

Nämnden ska sänka sina kostnader med flera miljoner: ”Stor utmaning”

Socialnämnden ser ut att missa budget med 14,7 miljoner kronor i år. Nu väntar dessutom stora besparingar inom nämndens verksamheter till nästa år. 
– Vi ska sänka våra kostnader med 11,7 miljoner kronor, säger socialnämndens ordförande Per-Inge Pettersson (C).

Annons:

Dagens Hultsfred berättade nyligen att Hultsfreds kommun – för första gången på tio år – ska diskutera besparingar i budgetarbetet för 2024. Alla nämnder har fått i uppdrag att ta fram besparingsförslag till budgetberedningens dialogdagar i september. Budgeten kommer klubbas i kommunfullmäktige den 6 november.

En redan hårt ansatt socialnämnd påverkas i allra högsta grad och ska minska sina kostnader med 11,7 miljoner kronor. 

– Vi fick budgetberedningens direktiv på vårt senaste arbetsutskott. Vår lott är att sänka kostnaderna med 11,7 miljoner kronor i vår verksamhet och det ska vi redovisa i september. Kommunens budgetprocess är förskjuten och det gäller oss också, säger socialnämndens ordförande Per-Inge Pettersson (C). 

Hur ser du på den uppgift som väntar er?

– Det märks att förvaltningen är på tå och vi har nog varit lite förberedda på att det kommer hända med tanke på att skatteintäkterna har minskat och att vi i mångt och mycket befinner oss i en lågkonjunktur. På så vis kom det inte som en chock. Den stora utmaningen är att vi ligger med en prognos på minus 14,7 miljoner kronor för innevarande år och att vi därutöver ska plocka bort ytterligare 11,7 miljoner för kommande år. Det är en mycket stor utmaning, säger Per-Inge Pettersson. 

"Vi ska behålla kvalitén"

Han kan i skrivande stund inte ge svar på vad det kan bli för besparingar för att sänka kostnaderna med 11,7 miljoner kronor. Ett extra arbetsutskott har satts in för att bara prata om budgetarbetet. 

– Vi ska bibehålla kvalitén, men vi ska verkligen vrida och vända på arbetssätt inom vissa områden. Marie Stjernström (kommunens socialchef) säger att man börjar fundera utanför boxen, att man ska presentera förslag som inte har varit uppe förut och som skulle kunna ge en bättre kostnadseffektivitet. Förvaltningarna diskuterar gemensamt tjänstemannaförslagen så inte vi i socialnämnden går fram med ett förslag som inte barn- och utbildningsnämnden känner till. 

Pettersson berättar att socialnämnden är generösa inom ett antal områden som inte är lagstadgade. 

– Vi har i jämförelse med andra kommuner varit välvilligt inställda i biståndsbedömningen och det kan vara så att vi inte kommer vara lika generösa framöver. Vi stöttar bland annat vår frivilligverksamhet, tillhandahåller lokaler för vår frivilligverksamhet inom äldreomsorgen och betalar för personlig assistans när staten har dragit ifrån sig sitt ansvar. Jag säger inte att det är det vi kommer ta bort och spara in på. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt