Annons:

Nu ska huset rivas –

Ekebergskyrkan ställdes inför två val, renovera eller riva pastorsbostaden. Valet föll på det sistnämnda, av kostnadsskäl. Foto: Lotta Madestam

Nu ska huset rivas – "Aldrig roligt att ta ett sådant beslut"

Ekebergskyrkan i Virserum har beslutat riva pastorsbostaden. Det stod mellan två val, där en renovering visade sig bli alldeles för kostsam.
– Det hade inte varit försvarbart, säger Sture Bergh, ordförande.

Annons:

Miljö- och byggnadsnämnden har beviljat församlingens ansökan om att få riva pastorsbostaden som byggdes någon gång på 1930-talet, eller kanske 40-talet.

– Huset byggdes av dåvarande Virserums Missionsförsamling för att användas till den som tjänstgör i församlingen. Sista pastorn bodde där i början av 2000-talet, sedan har vi haft det uthyrt en period när pastorn valt att bo i eget, berättar Sture Bergh.

”Inte försvarbart”

Nu har tvåvåningshuset stått tomt en tid, så församlingen ställdes inför ett beslut, att antingen totalrenovera eller riva huset, sedan det visat sig att en avstyckning av tomten inte var lämpligt. Så alternativet att sälja gick bort.

– En renovering kostade så pass mycket att vi kände att det inte var försvarbart, säger Sture Bergh, utan att vilja nämna några summor.

Det hade varit fem, sex gånger dyrare att renovera än att riva huset. Det hade varit svårt att få igen de pengarna, tillägger han.

Var det ett svårt beslut att fatta?

– Ja, det var det. Det är aldrig roligt att ta ett sådant beslut att vi inte kan behålla en fastighet som församlingen satsat på en gång i tiden. 

Församlingen beviljades rivningslov den 24 maj och ingen har överklagat beslutet inom utsatt tid.

– Vi har anlitat en lokal firma och planen är att rivningen ska komma igång efter semester, så det blir i augusti-september, säger Sture Bergh.

Beslutet fattades enhälligt i församlingen i april.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt