Annons:

Ambulanspersonalens förändrade arbetstider möts av kritik: ”Mörk framtid

Nya EU-regler om förändrade arbetstider för medarbetare i kommuner och regioner möts av kritik. Johanna Habbe, ambulanssjuksköterska på stationen Hultsfred-Virserum, gillar inte förändringen som träder i kraft den 1 oktober. Foto: Privat

Ambulanspersonalens förändrade arbetstider möts av kritik: ”Mörk framtid"

Nya EU-regler om elva timmars dygnsvila under varje 24-timmarsperiod möts av kritik. Ambulanspersonalen i Virserum känner stor oro inför förändringen som börjar gälla 1 oktober.  
– Vi ser en mörk framtid. Det känns som ett tomt hål när man tänker framåt, säger ambulanssjuksköterskan Johanna Habbe.

Annons:

Moderata regionrådet Carl Dahlin besökte nyligen ambulansstationen i Virserum och träffade ambulanssjuksköterskorna Maria Rosander och Johanna Habbe med anledning av nya arbetstidsregler som träder i kraft från och med 1 oktober. Sveriges kommuner och regioner (SKR) skriver att medarbetare ska ha minst elva timmars sammanhängande dygnsvila under varje 24-timmarsperiod och att arbetspass ska följas av dygnsvila. 

Tio av 16 medarbetare på ambulansen i Hultsfred/Virserum har aviserat att de inte har möjligheten att jobba kvar på grund av det nya arbetstidsavtalet.

– Viljan för att jobba kvar finns, men problemet är att man inte får ihop det, säger ambulanssjuksköterskan Maria Rosander.

– Det söks aktivt nya jobb och vi vet att vi kommer tappa personal. Tio av 16 medarbetare på stationen i Virserum/Hultsfred kan potentiellt försvinna, säger Johanna Habbe. 

"Blir ohållbart att pendla"

Johanna Habbe och Maria Rosander har jobbat i elva respektive 17 år inom ambulansverksamheten och trivs med nuvarande dygntjänstgöring – sju dygn per månad – som de har jobbat med i alla år. 

– Vi har låg frånvaro och det har att göra med att vi trivs med våra arbetstider, mår bra och får den återhämtning vi behöver med tanke på att vi är lediga mellan våra pass, säger Johanna Habbe. 

Merparten av medarbetarna på stationen i Hultsfred/Virserum pendlar minst tre mil till jobbet. Det finns de som pendlar ännu längre och har tolv mil enkel resa. 

– Med tanke på att man jobbar sju dygn i månaden är det möjligt att pendla till jobbet. På grund av att reglerna skärps kommer vi tappa mer än hälften av våra kollegor på stationen i Hultsfred/Virserum. Det blir ohållbart att pendla, säger Johanna Habbe. 

"Ett hån mot oss"

Ambulanssjuksköterskorna är kritiska till de nya EU-reglerna. 

– Ovissheten är stor nu när man har jobbat i så många år, specialistutbildat sig och känner att man kanske måste kasta in handduken för att man inte klarar av att vara på jobbet på de tider som arbetsgivaren kräver av en på grund av schemaförändringen. Jag älskar att gå till mitt jobb, är aldrig trött och känner mig utvilad när jag kommer till jobbet. Det är som ett hån mot oss, säger Maria Rosander.

Det blir för ambulanssjuksköterskorna schematekniskt annorlunda med delade dygn.

– Att jag ska jobba 14 pass istället för sju pass är inget problem. Skon klämmer vid att jag inte vet när jag kommer hem. Får vi ett larm vid 16–17-tiden på eftermiddagen och åker till Västerviks sjukhus är vi borta i tre-fyra timmar får inte elva timmars dygnsvila innan nästa pass, säger Maria Rosander. 

– Det vi har fått till oss är att all övertid ska kompenseras. Får vi i början av veckan övertid ska det kompenseras inom rimlig tid, vilket innebär att man inte får börja sitt pass förrän övertidstimmarna är borta. Om vi ska börja klockan 07 och har tre övertidstimmar får vi inte börja förrän klockan 10. Vi har inga vikarier som vi kan ringa in och som kan jobba för oss i tre timmar. Vi kommer därmed få ställa av ambulansen för att vi ska sova, säger Johanna Habbe.

Personalen börjar på annan huvudstation

Virserum är en av fyra satellitstationer i Kalmar län, stationer som bemannas av personal som alltid börjar på en annan huvudstation. 

– Vi börjar och avslutar vårt pass i Hultsfred och som det är nu har vi ett byte per dygn. Det gör att vi inte är i Virserum med vår ambulans under några timmar på morgonen. Schemaförändringen kommer göra att tiden fördubblas och Virserumsborna kommer vara utan ambulans i minst fem timmar per dygn på grund av personalbyte. Det kommer påverka invånarna i Virserum negativt, säger Johanna Habbe. 

Det är en fråga som Carl Dahlin kommer ta tag i. 

– Att personalen får börja och avsluta sitt pass i Virserum måste vi ta upp. Det kan inte vara så svårt att ändra på, säger Carl Dahlin och fortsätter:

– Schemaförändringen är något som folk i allra högsta grad behöver få upp ögonen för. Även om man inte kan ändra EU-lagstiftningen så måste man kunna hitta andra vägar. Det känns som att vi närmar oss 1 oktober ganska snabbt, säger Dahlin. 

"Vi vill behålla våra dygn"

Ambulanspersonalen är rädda för att befolkningen i Hultsfreds kommun ska drabbas negativt av schemaförändringen.

– Vi är borta i fler timmar från Virserum på grund av personalbyte och riskerar att tappa kompetens i och med att vi är vidareutbildade specialistsjuksköterskor. Tappar vi tio medarbetare finns det inte tio ambulanssjuksköterskor som söker sig till Hultsfred och Virserum. Det kommer aldrig hända och då kommer vi behöva ta in grundutbildade sjuksköterskor som aldrig har jobbat inom ambulanssjukvården, säger Johanna Habbe. 

Vilken lösning vill ni få till för att det ska bli bra?

– Vi vill behålla våra dygn (sju dygn i månaden) och fortsätta jobba som vi gör i dag. Det är det vi mår bäst av och det är på det sättet vi kan göra bäst jobb. Vi behåller vår bemanning och finns på plats mer, säger Johanna Habbe och fortsätter: 

– Det som finns i andra hand är ett vettigt schema som är anpassat till hur det ser ut på de olika orterna. Det är viktigt att vi får ha kvar vår bemanning och att vi inte riskerar att tappa medarbetare.  

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt