Annons:

Kampen om träningslokaler fortsätter efter dubbla nej

Carl Dahlin (M) och Anders Andersson (KD) fortsätter kämpa för att ambulanspersonalen i Virserum ska ha tillgång till fysträningslokaler och har lagt en motion till regionfullmäktige. Foto: Privat

Kampen om träningslokaler fortsätter efter dubbla nej

Anders Andersson (KD) och Carl Dahlin (M) ger inte upp i kampen om att ambulanspersonalen i Virserum och Ålem ska erbjudas träningslokaler. 
– Vi vill ha respekt för den personal som finns i regionen, säger Anders Andersson. 

Annons:

Lokaler för fysträning saknas när ny ambulansstation byggs i Virserum. Ambulanssjukvården är kritiska och vill kunna träna på arbetstid eftersom Region Kalmar län kräver att de ska genomgå regelbundna fystester. 

När frågan debatterades i regionfullmäktige i april sparade inte berörda politiker på krutet, Carl Dahlin och Anders Andersson i ena ringhörnan och Christer Jonsson i andra ringhörnan. 

Nu har Dahlin och Andersson skrivit en motion till regionfullmäktige som lämnades in i dag. 

– Vi har nu sett att frågan har ignorerats två gånger. Först byggdes en ny ambulansstation i Ålem utan möjlighet till fysträning. Sedan gjordes samma sak i Virserum. Ändå är fysträningslokaler något som chefer, medarbetare och fack har efterlyst och som även vi från oppositionen har påtalat att det finns behov av, säger Carl Dahlin (M). 

"Annat ljud i skällan"

Anders Andersson berättar att KD och M har försökt lägga tilläggsyrkanden när regionen har fattat byggnadsbeslut. 

– Nu lägger vi en motion som påpekar att träningslokaler borde lösas i både Virserum och Ålem. Vi vill också lägga fast en ny riktlinje för nybyggnation av ambulansstationer. Det är både en personalåtgärd och en patienttrygghetsåtgärd, säger Anders Andersson. 

Varför är denna fråga så pass viktig för er?

– Det handlar om att vi vill ha respekt för den personal som finns i regionen. Jobbar man åt Region Kalmar län och är beredd att vara en del i hälso- och sjukvården som ambulanspersonal så finns jättehöga krav på att vara i god fysisk form. Kraven är större i Kalmar län än i en del andra regioner. Har man de höga kraven så tycker vi att det är arbetsgivarens skyldighet att underlätta för att personalen ska klara fysträningsproven, då måste man ha träningsmöjligheter på jobbet. När man ändå investerar i moderna ambulansstationer är det en gåta för oss varför man också inte investerar i ändamålsenliga lokaler för fysträning, säger Anders Andersson.

Vad talar för att majoritet i regionen ska lyssna på er denna gång?

– Det vet jag inte. Får KD och M ett ledningsansvar i regionen så kommer det vara annat ljud i skällan. Vi hoppas att vi redan nu ska kunna påverka innan det blir ett maktskifte 2022 som vi ser fram emot. Personalen i Virserum har redovisat för oss att det finns möjligheter till att skapa en fysträningslokal inne i den nybyggda ambulansstationen med enkla åtgärder.  

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt