Annons:

  • FÖRETAGEN HAR FÅTT NOG: ”HITTAT KNARK I MIN BLOMURNA”

    Den oro och otrygghet som flera känner på gågatan var upprinnelsen till ett möte där bland annat Tony Allard och Sara Jonasson gav sin syn på saken. Foto: Lotta Madestam/Bildbyrån

  • FÖRETAGEN HAR FÅTT NOG: ”HITTAT KNARK I MIN BLOMURNA”

    På initiativ av näringsidkare i Hultsfred bjöd kommunen in till ett möte. Syftet var att ta reda på vad kommunen och polisen kan hjälpa till med, för att hitta lösningar som skulle öka trivseln och inte minst tryggheten på Bryggerigatan. Foto: Lotta Madestam

FÖRETAGEN HAR FÅTT NOG: ”HITTAT KNARK I MIN BLOMURNA”

Gågatan upplevs otrygg. Nu kräver näringsidkarna att kommunen gör något. På ett möte berörde man allt ifrån bråk till knarkhandel, som sägs förekomma helt öppet.
– Det har skett en stor förändring till det negativa bara det senaste året, säger Elin Winnerhed och Sara Jonasson, som båda jobbar utmed gågatan.

Annons:

På initiativ av näringsidkare i Hultsfred bjöd kommunen in till ett möte på biblioteket. Syftet var att ta reda på vad kommunen och polisen kan hjälpa till med, för att hitta lösningar som skulle öka trivseln och inte minst tryggheten.

Idag finns en kritik mot hur det är på gågatan. Det vittnas om hur respektlösheten mot andra människor ökat, det är bråk och misshandel, skadegörelse, folk i stora klungor, det spelas fotboll – och knarkhandeln ser man sker helt öppet.

– Jag har till och med hittat knark i min blomurna på trappan till salongen, säger Studio S ägare Sara Jonasson, som är en av de kritiska.

Ser öppen knarkhandel

Granne ligger Svensk Fastighetsförmedling där Elin Winnerhed är mäklarassistent.

– Vi ser det genom våra skyltfönster och även när man går där. Jag tycker det är väldigt otryggt, oroligt och obehagligt på flera olika sätt. Jag vågar knappt gå till jobbet, säger Elin Winnerhed, som kan berättar om en missbrukare som kom in till henne på kontoret och sa att han skulle tejpa över hennes mun, trä en påse över hennes huvud och tejpa hennes händer och fötter.

Hon och Sara Jonasson är överens om att det skett en kraftig förändring till det negativa bara det senaste året. Otryggheten och stöket har ökat markant, tycker de.

– Det är nästan så det ingår i vardagen att sitta i kö för att få kontakt med polisen, som jag tycker gör ett jättebra jobb. De är här nästan dagligen, däremot är jag besviken på kommunens representant som jag tyckte förminskade det vi upplever, säger Sara Jonasson och får medhåll av Elin Winnerhed.

– Jag har ju många kunder, de ställer sig bakom det här. Många pratar negativt om gågatan för allt som händer nu, tillägger Sara Jonasson.

”Ville skapa mig insikt”

Systembolagets Linda Thunberg säger sig ha gått på mötet för att som ny chef skapa sig insikt om hur situationen är i Hultsfred.

– Jag har inte upplevt det de andra näringsidkarna pratade om eftersom jag är nytillsatt chef i den här butiken. Men som jag sa på mötet tycker jag att alla ska samverka och jobba proaktivt om det är någonting som oroar de som verkar på gågatan, säger Linda Thunberg.

Frendo, som representerades av Martina Alexandersson, har inga direkta problem hos sig, men ville närvara på mötet för att få en bild av läget.

– Vi är ju ofta många som jobbar och då är det en trygghet, medan flera andra är ensamma mycket. Vi försökte prata ihop oss om hur vi kan hjälpas åt, för att göra vad vi kan tillsammans för att det ska bli tryggare. Det är ju många som bor i centrum och runt gågatan också och nu när de gjort så fint är det synd att gågatan känns otrygg, säger hon.

”Skilja på brottsligt och stökigt”

Tony Allander är butikschef på Coop.

– Vi är inte de som har störst problem, men jag vill heller inte förringa problemen som de andra har. Det är mycket stökigt, det är det, och hög ljudnivå, men jag har svårt att se att det är mycket värre här än någon annanstans sett till vad jag är van vid från andra orter där jag varit butikschef. Och man måste skilja på vad som är brottsligt och stökigt, säger han.

Nu kräver näringsidkarna att det händer något konkret som förbättrar situationen.

– Jag tycker kommunen började i fel ände, med att göra i ordning torget istället för att jobba brottsförebyggande. Ingen vill ju göra bus där man kan bli påkommen, så jag vill se att polisen visa sig ännu mer, kanske väktare som patrullerar, övervakningskameror och mer belysning. Då skulle även vanligt folk vilja vara här, är man rädd och otrygg vill ingen vara på gågatan, säger Elin Winnerhed.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt