Annons:

  • Firandet har redan pågått i en månad – därför börjar hans jul i september

    Henning Hägemann Schencke börjar fira jul den 24 september, då åker tomtetröjan på för första gången och hela huset pyntas med tomtar. Foto: Privat/Lotta Madestam

  • Firandet har redan pågått i en månad – därför börjar hans jul i september

    Tomtar i varje vrå, sammanlagt runt 200 stycken inne och ute. Foto: Privat

  • Firandet har redan pågått i en månad – därför börjar hans jul i september

    Olika tomtetröjor åker på den 24:e september, oktober, november och december och gärna ett par dagar i veckan däremellan. Foto: Lotta Madestam

  • Firandet har redan pågått i en månad – därför börjar hans jul i september

    "Upptäck möjligheterna. Allt som är rött, grönt och lite glitter är fint och mysigt", tycker Henning Hägemann Schencke. Foto: Privat

Firandet har redan pågått i en månad – därför börjar hans jul i september

För Henning Hägemann Schencke börjar jul redan den 24 september. Han är med andra ord redan en månad in i firandet.
– Jag är lite tidigt ute, det erkänner jag. Jag tjuvstartar redan i augusti med första julskivan i bilen, säger han och skrattar.

Annons:

Butikerna har börjat plocka fram julsakerna och reklamen om jul börjar smyga sig in i vår vardag.

En som är bra mycket tidigare än så är Henning Hägemann Schencke vars hem söder om Triabo utanför Virserum redan är julpyntat. Han startar sitt firande på allvar den 24 september.

– Att advent har fyra delar är självklart och även att den fjärde advent är i december. För mig är det självklart då att tredje advent är i november, andra i oktober och första i september. De här månaderna, som kallas ”ber-månaderna”, september, oktober, november och december, är en högtid i sig, säger Henning Hägemann Schencke som tjuvstartar redan i augusti med första julskivan i bilen. Den nollte advent, som han säger.

Hur kommer det sig att din jultradition ser ut så här?

– Det hela kommer från barndomen, flytten till Sverige med de skandinaviska delarna av julen. Idag vill jag helt enkelt säga: upptäck möjligheterna. Allt som är rött, grönt och lite glitter är fint och mysigt. Att börja innan alla andra betyder att jag har tid att njuta sedan i november och december, gå på olika julmarknader och kolla andras pynt.

Julmarknad blir träffpunkt

En annan tradition sedan några år tillbaka är att Henning Hägemann Schencke arrangera en egen julmarknad den första advent.

– Grannar, kollegor, släkt och vänner är välkomna för lite socialt umgänge och glädje. Det har blivit en mötesplats under ett par timmar för ett 25-tal, där folk som kanske inte setts på ett år, eller i alla fall inte till vardags privat får träffas.

Hur många tomtar har du?

– 217 stycken, de är allt ifrån en centimeter till 2,4 meter och finns både inne och utomhus. Den sista tomten flyttar in innan midsommar från någon loppis, för jag har ett starkt hållbarhetstänk, och den första kommer någon gång efter midsommar. Jag brukar behålla runt tio procent framme under året, resten kommer fram från skåp och hyllor efter en utflyttningsfest. De verkar trivas, men är ju ”bara” avbilder från den stora förebilden vid Nordpolen. Visst är det så…

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt