Annons:

  • Delade med sig av sina annorlunda liv –

    Fiona Burns gick igenom vad HBTQI+ står för. Foto: Lotta Madestam

  • Delade med sig av sina annorlunda liv –

    Henning Hägemann Schencke berättade om sitt liv som homosexuell med det viktiga budskapet att alla har rätt att vara annorlunda, alla är annorlunda. Foto: Lotta Madestam

Delade med sig av sina annorlunda liv – "Okunskap föder hat"

Lärarkollegorna Henning Hägemann Schencke och Fiona Burns delade med sig av sina annorlunda liv för sina elever – med det viktiga budskapet att alla har rätt att vara annorlunda, alla är annorlunda på något sätt.
– När vi kan släppa den här Prideveckan, då har vi en bättre värld.

Annons:

Föreläsningen för en åttondeklass på Prolympia var en del i skolans Pridevecka, men också en del i NO-ämnet och området sex och samtycke.

– Det handlar om våra vägar, mitt liv och Fionas liv, hon har invandrat, jag har invandrat, hon har sitt sätt att leva och jag mitt. Vi berättar om det helt fritt och öppet för vi har inget problem med det, säger Henning Hägemann Schencke.

Själv kom han ut som homosexuell i 20-årsåldern, sedan hans syster ställt den direkta frågan om han hade pojkvän.

– Sedan tolv år är jag gift med en man. Det är inget konstigt med det, tack och lov får samkönade gifta sig i Sverige numera. Staten ingriper inte.

Väntar på dagen då ingen pratar om honom 

Men – han väntar på den dagen då folk inte pratar om honom längre som annorlunda.

– Det finns ett hat i samhället mot folk som är annorlunda. Det borde inte spela någon roll. Varför måste jag komma ut? Varför ska man behöva känna skuldkänslor för den man är? Alla borde få vara stolta. När vi kan släppa den här Prideveckan, då har vi en bättre värld, säger han.

Hämtat ur direkta livet 

Medan Fiona Burns är ickebinär, hon känner sig ibland som kvinna, ibland som man.

– Det gör mig lite annorlunda mot en ”vanlig människa” och jag tycker det är fantastiskt att vi har personal på skolan som kan föreläsa om det här, vi behöver inte bjuda in folk från exempelvis RFSU, utan vi kan göra det själva. Det blir lite mer personligt för eleverna och hämtat ur det direkta livet på en liten ort. Det är lätt annars att tro att det bara händer i storstäderna, att det är där folk lever annorlunda.

Båda vill trycka på rättigheten att få vara annorlunda.

– Vi ser en ökad kränkning och mobbning, så det är jätteviktigt att vi tar upp det här med eleverna och diskuterar tillsammans för okunskap föder hat, säger Fiona Burns.

– Jag står gärna här som ett exempel, inte bara för min skull utan för alla som är annorlunda. Kunskap är motsatsen till okunskap, som yttrar sig i dumheter. Jag är jag, du är du, alla är annorlunda på något sätt. Oavsett om det handlar om sexuell läggning, härkomst, vad man gillar för färg eller annat. Alla ska kunna vara sig själva och vara stolta över det, säger Henning Hägemann Schencke.

Föreläsningen besöktes också av respresentanter från Barn- och utbildningsnämnden.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt