Annons:

  • Oliver snickare för en vecka – fin stöttning från näringslivet

    Oliver Hasselbacher har gjort sin prao hos Jörn Lorenzen på Snickeri & Byggtjänst Mörlunda.
    Foto: Privat

  • Oliver snickare för en vecka – fin stöttning från näringslivet

    Ilija Rizov har fått en bättre inblick i vad Emir Asics jobb som vaktmästare på skolan går ut på. Foto: Privat

Oliver snickare för en vecka – fin stöttning från näringslivet

Ett 40-tal företag i kommunen med omnejd har ställt upp och tagit emot elever från Prolympia, för att de ska få prova på yrkeslivet.
– Praon är en viktig del i skolans arbete med elevernas framtid, säger Henning Hägemann Schencke, lärare och elevcoach.

Annons:

Under förra veckan och denna har niondeklassarna varit ute på prao på företag i Hultsfreds kommun och närliggande.

Allt ifrån tillverkningsindustrin, jordbruk, bygg- och skogsbranschen till förskolor, skolor och kök har varit representerade på årets praolista.

– Det handlar om cirka 40 företag som ställt upp, det är skolan mycket tacksam för. Praon ger ju eleverna också en möjlighet att orientera sig inför gymnasievalet tidigt på vårterminen, säger Henning Hägemann Schencke.

Kanske en framtida snickare

Towa Andersson och Zacharias Edeslätt är två av eleverna som varit ute på prao. De har en plats på Virserums Konsthall där de bland annat gjort en dekoration med pumor inför Halloween tillsammans med konsthallens pedagog Alva Melin.

Medan Ilija Rizov följt Prolympias vaktmästare Emir Asic under en vecka och Oliver Hasselbacher har varit hos Jörn Lorenzen på Snickeri & Byggtjänst Mörlunda. 

– Det är jätteroligt för vi är inte alltid på samma plats och det är kul att jobba med trä och alla olika maskiner som vi använder, säger Oliver Hasselbacher.

Vad har du fått göra?

– Många olika saker, jag har klätt väggar med trä och så fick jag en säkerhetssele för att jobba på taket tillsammans med min chef.

Skulle du kunna tänka dig ett jobb som snickare i framtiden?

– Ja, kanske. Jag vet inte exakt, men det känns som det skulle vara roligt för mig efter skolan.

Eleverna har fått söka sina praoplatser på egen hand, det är en viktig del, anser skolans vuxna, för att göra det hela meningsfullt från början. De är överens om att den sociala kontakten, att våga och att kommunicera är viktiga förmågor i det entreprenöriella arbetet på skolan och utanför.

– Vi uppmuntrar eleverna från förskoleklassen upp till högstadiet till att ta initiativ, pröva nytt, ta ställning, göra val i livet och att våga testa för att eleverna ska få en bra självkännedom och självförtroende för att lyckas i samhället i stort, på arbetsmarknaden och med sitt privata liv i framtiden, säger Henning Hägemann Schencke.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt