Annons:

Motstånd mot skolans Pridearbete –

Prolympia uppmärksammar Prideveckan genom olika programpunkter. Ett arbete som inte varit helt utan störningar, affischerna har rivits ner kontinuerligt. Foto: Lotta Madestam

Motstånd mot skolans Pridearbete – "Behöver jobba vidare"

Prolympias arbete med Pride har mötts av motstånd. Affischerna har rivits ner kontinuerligt under veckan.
– Det känns här inne, det gör ont, säger läraren Henning Hägemann Schencke, som själv är homosexuell.

Annons:

Just nu pågår Southeast Pride i hela länet, som Prolympiaskolan i Virserum valt att vara en del av. Det har dock stött på motstånd i form av att Prideaffischerna rivits ner, inte bara en gång utan upprepat under veckan.

Skolans rektor Tina Bågenhammar är dock osäker på om de nedrivna affischerna är en markering mot homosexuella, ungdomligt oförstånd eller om det finns en annan förklaring till handlingen.

– Exempelvis att själva priderörelsen är politiskt värdeladdad och därmed en kontroversiell fråga rent allmänt, säger hon och fortsätter:

– Oavsett anledning så är det av stor vikt och vår skyldighet enligt gällande styrdokument att vi som arbetar inom skola belyser såväl kontroversiella frågor rent allmänt som att specifikt belysa HBTQIA-frågor, genus och normkritik. Inte bara under denna vecka utan att lyfta allas lika värde alla dagar på året.

"Det är en evig kamp"

Så den här handlingen från eleverna tycker hon visar att det finns ett behov av att jobba vidare med den här typen av frågor.

Henning Hägemann Schencke är elevcoach och lärare på skolan och öppet homosexuell. Han vägrar ge sig. Tejprullen är hans följeslagare under veckan. Han ser till att det kommer upp nya affischer.

– Det här visar att det finns ett behov av att jobba vidare med den här typen av frågor. Det är en evig kamp. Det gäller att stå emot och inte ge upp. Vi ser att somliga elever har en negativ inställning, de får med sig åsikter hemifrån och från nätet. Jag vägrar ställa mig i ett hörn och inte jobba för saken. Det är vårt uppdrag på skolan, och så är det mitt liv också, säger Henning Hägemann Schencke.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt