Hanna Waern Andersson, antagningssekreterare på Hultsfreds Gymnasium, till vilket 147 elever sökt i första hand till höstterminen.
Antagningssekreterare Hanna Waern Andersson har sammanställt förstahandsvalen till höstterminen 2024 sedan ansökan stängde den 15 februari.
– Vi har 147 förstasökande från årkurs nio i Hultsfreds kommun och från samverkanskommunerna Vimmerby, Västervik, Högsby, Oskarshamn och Mönsterås. Men också de som redan går ett program och vill välja om, samt de från introduktionsprogrammet.
– Det är en liten minskning jämfört med i fjol. Främst är det lite fler elever, jag skulle säga runt tio procent fler, som sökt sig ut till andra skolor än förra året, berättar hon.
Kan du ge några exempel?
– Många söker till naturbruk, ett program som vi inte har här så det blir en naturlig del. Detsamma gäller teknik. Men en del söker också program som vi har, som ekonomi och samhäll i Vimmerby och ekonomi i Oskarshamn, som elever från de södra kommundelarna söker. Det är de eleverna vi skulle vilja söker Hultsfreds gymnasium. När man pratar med eleverna anger de ofta att de vill se något annat, att det är kul med något nytt, säger Hanna Waern Andersson.
Trend som vänder?
Två program fortsätter intressera flest. Inte oväntat fordon och transport som återigen har fler sökande än det finns platser, vilket gäller även ekonomi.
Det finns samtidigt tre program som utmärker sig genom fler sökande i år än i fjol. Det är vård- och omsorg, barn- och fritid och industritekniska.
– Det har varit väldigt få sökande till vård- och omsorg tidigare. I år har programmet åtta förstahandssökande, vi får hoppas att det är en trend som är på väg att vända. Den branschen skriker ju efter arbetskraft, säger Hanna Waern Andersson.
Tredje största programmet
På industritekniska började man blygsamt med tre elever på gymnasienivå.
– Nu har vi 30 totalt och 17 har sökt till hösten. Det är den tredje populäraste utbildningen på gymnasiet, säger Joakim Svensson, vd på Additivt Teknikcenter som samarbetar med gymnasiet.
Hur känns det?
– Det är en häftig resa. Kul för företagen som hittar anställda och elever som fått upp intresset för teknik. Det har varit en resa på fem år som nu visat sig vara rätt. Fantastiskt kul.
Hur vill då Hanna Waern Andersson beskriva helheten, efter att ha summerat förstahandsvalen?
– Vi ser att el och energi dippar något, liksom samhäll och natur, men i det stora hela tycker jag det ser helt okej ut på programmen.
Är det något program som riskerar att läggas ner?
– Nej, inte i nuläget. Vård- och omsorg har varit lite riskfyllt tidigare, det var extremt lågt sökintresse förra året. Man kan inte ha för få elever på ett program, då är det klart att det diskuteras. Men arbetslivet behöver samtidigt arbetskraften, det måste också vägas in.
Siffrorna brukar snyggas till
Hanna Waern Andersson vet samtidigt att siffrorna alltid brukar snyggas till lite, när elever från andra kommuner utanför samverkan tas med i statistiken, det vet man inte ännu hur de sökt.
– Och framför allt när det är klart hur många som gör sig behöriga, som inte är det i dagsläget. Det är mycket vi inte vet än, det är först när vårterminens betyg är satta det blir tydligt.