Annons:

Gymnasieantagningen är klar – här är programmen som är populärast

Den 18 augusti är det upprop för 159 antagna elever till Hultsfreds gymnasium. Foto: Ossian Mathiasson

Gymnasieantagningen är klar – här är programmen som är populärast

159 elever har antagits till ett gymnasieprogram på Hultsfreds gymnasium till hösten. Precis som vanligt är alla platser på fordons- och transportprogrammet tillsatta. 

Annons:

Nyligen kom antagningsbeskedet för elever födda 2004 som har sökt program till Hultsfreds gymnasium och det är 159 antagna elever som börjar ett gymnasieprogram.

Resultatet för årets gymnasieantagning visar att många av kommunens niondeklassare vill studera på hemmaplan men inte i lika stor utsträckning som de senaste åren. 

Av niondeklassarna på Albäcksskolan och Prolympia, totalt 161, är det 106 elever som har antagits till gymnasiet i Hultsfred, det vill säga att 65,8 procent väljer studier på hemmaplan. Förra var det 101 av 144 elever (70,1 procent) som stannade kvar i hemkommunen för gymnasiestudier. 

– Av de 55 niondeklassare som söker till annan kommun väljer 14 elever att studera i Vimmerby. Några söker till nationellt godkända idrottsutbildningar, några till spetsutbildningar inom musik och vissa söker till andra program eller inriktningar som vi inte erbjuder i Hultsfred. Sedan har vi alltid ett antal elever som vill vidga sina vyer och studera utanför Hultsfreds kommun och som väljer program som vi även erbjuder hos oss. Vi har också några elever, särskilt från södra kommundelen, som väljer andra kommuner för att pendlingsavståndet är bättre åt andra håll, säger antagningssekreteraren Hanna Waern Andersson. 

Fullt på fordon och transport

Av de 159 antagna eleverna på Hultsfreds gymnasium kommer 40 elever från andra kommuner där 29 av dem kommer från grannen i norr, Vimmerby. Hälften har valt fordons- och transportprogrammet med inriktning transport. 

Två populära utbildningar med bra söktryck är fordons- och transportprogrammet och el- och energiprogrammet. 

– I nuläget är alla platser tillsatta på fordon- och transportprogrammet. El- och energiprogrammet är också så gott som fullt, säger Hanna Waern Andersson. 

En elev på industritekniska

Det industritekniska programmet har bara en (!) ny elev till hösten. 

– Tyvärr har vi inte fått något uppsving på industritekniska programmet men vi hoppas att våra satsningar med Additivt Teknikcenter ska ge resultat till kommande år eftersom branschen behöver utbildad personal. De som går denna utbildning går ganska säkert rakt ut i arbete, säger hon.

16 elever från introduktionsprogrammet på Hultsfreds gymnasium har gjort sig behöriga till ett nationellt program på gymnasienivå. 13 av dem har valt program på Hultsfreds gymnasium. 

Den 18 augusti väntar upprop i Hultsfreds gymnasiums skolmatsal.

Fakta

Så ser antagningen ut till Hultsfreds gymnasium i höst: 

Bygg- och anläggning: 1 elev

Barn och fritid: 13 elever

El och energi: 11 elever

Ekonomi: 20 elever

Estetprogrammet med e-sport: 12 elever

Fordon och transport: 24 elever

Hotell och turism: 7 elever

Introduktionsprogrammet: 32 elever 

Industritekniska: 1 elev

Natur: 14 elever

Samhäll: 13 elever

Vård och omsorg: 11 elever

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt