Annons:

Antagningen till gymnasiet klar – här är de populäraste programmen

Den 20 augusti är det upprop för 167 antagna elever till Hultsfreds gymnasium. Foto: Ossian Mathiasson

Antagningen till gymnasiet klar – här är de populäraste programmen

Det är 167 elever som har antagits till ett gymnasieprogram på Hultsfreds gymnasium till hösten. Alla platser är tillsatta på fordons- och transportprogrammet och estetiska programmet med inriktning e-sport.
– Vi har utökat antalet platser på fordonsprogrammet och det är fler som vill in. Vi har ett tiotal behöriga reserver, säger antagningssekreteraren Hanna Waern Andersson.

Annons:

Nyligen kom antagningsbeskedet för elever som har ansökt till Hultsfreds gymnasium och resultatet för årets gymnasieantagning visar återigen att många av kommunens niondeklassare vill studera på hemmaplan. Det är 167 antagna elever som börjar ett gymnasieprogram. 

Av niondeklassarna på Albäcksskolan och Prolympia, totalt 144, är det 101 elever som har antagits till gymnasiet i Hultsfred, det vill säga att 70,1 procent väljer studier på hemmaplan. Förra året var det 126 av 178 elever (70,8 procent) som stannade kvar i hemkommunen för gymnasiestudier.  

– Många av de elever som söker annan ort söker program som vi inte erbjuder i Hultsfred. De flesta elever som kommer från annan kommun och söker till gymnasiet väljer fordons- och transportprogrammet och estetiska programmet (e-sport). 37 antagna elever kommer från kommuner utanför Hultsfred, säger Hanna Waern Andersson. 

Fyller två program utan problem

Hon berättar att 16 elever på introduktionsprogrammet på gymnasiet har gjort sig behöriga för att söka ett nationellt program. 

– Samtliga har valt att söka program här på Hultsfreds gymnasium. Det är glädjande, säger hon. 

När hon tittar på vilka gymnasieprogram som är mest intressanta bland niondeklassarna sticker fordon och transport samt estetiska programmet med e-sport ut. 

– Det är två program som vi fyller utan problem. Vi har utökat antalet platser på fordon och transport till 26 platser och det är fler som vill in. Vi har ett tiotal behöriga reserver.  

"Kan skifta från år till år"

Förra året kom det industritekniska programmet tillbaka på gymnasiet och intresset är inte så stort med endast fyra antagna elever. 

– Vi håller på med uppbyggnaden av industriprogrammet. Vi startade programmet förra året och har inte så många elever. Det är något som är på gång då industrin skriker efter arbetskraft. Vi hoppas att det ska locka fler så småningom. 

Finns det något program som har problem?

– Det är väl egentligen inget program som backar. Program som ekonomi, samhäll och natur har ett intresse som pendlar upp och ner, det kan skifta från år till år.

Rektorn Mikael Pettersson säger så här efter slutantagningen.

– Det är positivt rent generellt. Vissa program blir fulla och det är kul. Vi tittar också mycket på hur många ungdomar som söker sig till andra skolor och hur många som kommer till oss från andra kommuner. Det ser jättepositivt ut, säger Mikael Pettersson, en av tre rektorer på gymnasiet.

Upprop sker i skolans matsal den 20 augusti.  

Fakta

Så ser antagningen ut till Hultsfreds gymnasium i höst: 

Barn och fritid: 13 elever

El och energi: 9 elever

Ekonomi: 17 elever

Estetprogrammet med e-sport: 15 elever

Fordon och transport: 26 elever

Hotell och turism: 7 elever

Introduktionsprogrammet: 33 elever

Industritekniska: 4 elever

Natur: 10 elever

Samhäll: 11 elever

Vård och omsorg: 12 elever

Addera elever till gymnasiesärskolans program och ytterligare några elever till andra introduktionsprogram på gymnasiet

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt