Annons:

Anmäld olycka kunde fått dödlig utgång –

Ikea Industry har anmält en arbetsplatsolycka till Arbetsmiljöverket, som man anser kunde orsakat en allvarlig skada, eventuellt dödsfall. Foto: Lotta Madestam

Anmäld olycka kunde fått dödlig utgång – "Har gjort förändringar"

Ikea Industry i Hultsfred har anmält en olycka som man anger kunde fått dödlig utgång.
– Vi har redan tagit lärdom av denna händelse och har gjort förändringar i vårt arbetssätt för att minimera risken att detta händer igen, uppger Oscar Ljunggren på företagets pressavdelning.

Annons:

Under ett arbete som genomfördes av externa entreprenörer på Ikea Industrys anläggning i Hultsfred i februari uppstod ett, som man säger, allvarligt tillbud som anmälts till Arbetsmiljöverket.

– Enligt våra rutiner anmäler vi till Arbetsmiljöverket för att på så sätt säkerställa att de får vetskap om händelsen, uppger pressekreterare Oscar Ljunggren i ett mailsvar till vår tidning.

Hängde på tio sekunder 

Enligt anmälan pågick två arbeten med två olika entreprenörer, men på samma tryckluftssystem.

Strax efter att den första entreprenören tagit bort ett rör, monterat en givare och återmonterat röret igen gick den andra entreprenören upp på en trappstege precis intill. 

”Entreprenören skulle utföra en mätning intill det rör som den andra entreprenören tidigare arbetat med. Tio sekunder efter att entreprenören lämnat trappstegen lossnade tryckluftsröret med en väldig smäll”, skriver Ikea Industry i anmälan.

I slutfasen av utredningen

Rören blev deformerade av den kraftiga smällen. Hade entreprenören stått kvar hade det blivit en allvarlig skada, eventuellt dödsfall, skriver Ikea Industry i anmälan.

– För att säkerställa säkerheten för alla på vår anläggning kontrollerade vi omedelbart alla liknande kopplingar utan anmärkning och är nu i slutfasen av utredningen som gjorts tillsammans med de aktuella entreprenörerna, uppger Oscar Ljunggren i mailsvaret.

Företaget säger sig ha tagit lärdom av händelsen.

– Vi har gjort förändringar i vårt arbetssätt för att minimera risken att detta händer igen.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt