Annons:

Landshövdingen tokhyllade Hultsfreds kommun: ”Finns en fantastisk vilja”

Nye landshövdingen blev imponerad av alla tekniska lösningar som finns på Makerspace i Hultsfred. Foto: Ossian Mathiasson

Landshövdingen tokhyllade Hultsfreds kommun: ”Finns en fantastisk vilja”

Landshövdingen Thomas Carlzons vistelse i Hultsfred fick honom att gå i spinn. Miljön på Makerspace var något extra.
– Där blev jag entreprenör igen, säger landshövdingen som är tidigare vd på Ikea AB Älmhult.

Annons:

I maj tidigare i år presenterades Thomas Carlzon som ny landshövding i Kalmar län. De senaste 45 åren har han arbetat inom Ikea dör han har haft flera ledande befattningar.

I dag besökte nya landshövdingen och hans stab kommunledningen i Hultsfred.

Frågor som diskuterades var infrastruktur, vattenförsörjningen, asyl och integration, saneringen på Vartaområdet och avfallshanteringen.

Han fick framför allt se Makerspaces nya lokaler i Hultsfred som är ett center för en massa ny och rolig teknik.

"En euforisk känsla"

När han skulle summera dagen var hans intryck enbart positiva.

– Jag är fylld av en euforisk känsla, säger Thomas Carlzon och syftar i huvudsak på besöket på Makerspace.

– Jag har jobbat inom näringslivet i hela livet fram till att jag blev landshövding i maj. När representanter från Makerspace de drog igång och började prata om sin verksamhet så gick man i spinn. Där blev jag entreprenör igen, det här är ju framtiden, säger Thomas Carlzon.

Hultsfreds kommun har satsat över sju miljoner i Makerspace och tanken är att båfde skolor och näringslivet ska ha nytta av kunskapen och tekniken som finns på platsen.

"Vet inte om jag kan sova i natt"

Carlzon fick se tekniska prylar som de har skapat, bland annat 3D-glasögon och programmerbara musrobotar, och ta del av framtidsplanerna.

– Kommunen har haft en dröm som man har förverkligat, det är helt fantastiskt. Jag är djupt imponerad, framför allt av politikerna som vågar göra en sån här satsning. Det visar tecken på att man har framtidstro, mod och nyfikenhet. Det finns en entreprenörsanda i Hultsfreds kommun som heter duga.

Du är med andra ord väldigt nöjd med besöket?

– Ja, ja. Jag vet inte hur jag ska komma ner i varv för att kunna sova i natt, säger han.

"Fantastisk vilja"

Det är mycket saker på gång och utbildningen ska kompletteras med en metallprinter som gör att de tar nästa steg.

– Att ha en kommun som vågar satsa på det sättet är häftigt, man har en fantastisk vilja. Utbildningarna som finns här i Hultsfred är skräddasydda för att få en högre yrkesutbildning.

Carlzon är ute på en stor turné i Kalmar län. Högsby och Hultsfred i dag, Oskarshamn i morgon och Mönsterås på fredag.

Sedan tidigare har han varit i Västervik och Vimmerby.

– Hela Kalmar län är en diamant men den behöver putsas. Här i Hultsfred har man börjat på putsa på den så att den slår gnistor. Det är fart i Hultsfreds kommun.

Ska prata om järnvägen

I slutet av sommaren gick startskottet för Hultsfred Makeover, ett grönt gestaltningsprogram som ska öka trivseln i centrala Hultsfred.

– Man ser att de tar vara på alla omgivningar som finns och gör något bra av det. Det är jätteviktigt att ha mötesplatser och Hultsfred är en mötesplats som skapar mötesplatser överallt.

Den 1 november ska Thomas Carlzon åka upp till Linköping för att prata om Stångådalsbanan och Tjustbanan.

– Har vi ingen bra infrastruktur så får vi inte kompententa medarbetare till vårt område. Kommunen och industrin behöver det. Järnvägen måste rustas upp. Även om Hultsfred och Vimmerby strider så hjälper det inte så mycket. Hela den här regionen måste enas om att det här är en bra satsning, då kan de nationella planerna komma in och göra förbättringar.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt