Annons:

CHOCKSIFFRAN: Varannan ung kvinna mår dåligt

Utvecklingsdirektören Magnus Persson anser att enkätundersökningen är värdefull. Foto: Landstinget

CHOCKSIFFRAN: Varannan ung kvinna mår dåligt

Varannan ung kvinna i Kalmar län har psykiska problem. Det visar en enkätundersökning som Landstinget låtit genomföra.

Annons:

Sjukhusorganisationerna i Kalmar, Jönköping och Östergötland har genomfört en enkätundersökning för att mäta den psykiska hälsan hos befolkningen. Totalt sett uppger 66 procent att de inte har några psykiska besvär – men det finns definitivt siffror som sticker ut på ett negativt sätt. 

När det gäller unga kvinnor, mellan 18-24 år, uppger hela 53 procent att de har lindriga eller betydande psykiska besvär. Samma siffra för unga män ligger på 28 procent. 

Kvinnor mår sämre

Ser man till hela studien, som omfattar människor mellan 18-44 år, så är det 41 procent av kvinnorna som uppger att de har psykiska problem och 28 procent av männen. I båda grupperna är psykisk ohälsa vanligare bland människor som är utrikes födda. 

Nästan var femte person i regionen upplever att den är stressad – och det har ökat i alla grupper. 

15 procent i regionen har sökt vård för psykiska besvär och nästan lika många har avstått att söka hjälp trots att man känt ett behov. Den vanligaste orsaken till att man inte vill söka vård är rädsla för att framstå som psykisk sjuk.

"Ger värdefull kunskap"

Enkäten visar också att det är de personer som sökt vård för psykiska besvär som har störst förtroende för att vården ska kunna hjälpa dem. 

– Studien ger värdefull kunskap och är av vikt för det fortsatta folkhälsoarbetet där psykisk hälsa är ett viktigt område. Det handlar inte minst om att riva ner fördomar och minska stigmatiseringen kring psykiska besvär. Att söka hjälp när man mår dåligt ska vara lika naturligt som vid en fysisk skada eller sjukdom, säger Magnus Persson, utvecklingsdirektör i Landstinget i Kalmar län.

18 912 personer fick enkäten och 31 procent av dem svarade. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagenshultsfred.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt