Annons:

Kajorna kan vara lugna – ska inte jagas av skyttar

Lennart Davidsson var besviken på svaret angående hans motion om att införa skottpengar på kajor och yrkade på återremiss. Foto: Ossian Mathiasson

Kajorna kan vara lugna – ska inte jagas av skyttar

Kajorna behöver inte oroa sig. Det blir ingen jakt på kajor i Hultsfreds kommun. Det beslutet fattade kommunfullmäktige på måndagskvällen.

Annons:

Det var Kristdemokraterna Lennart Davidsson och Christian Nytorpet som skickade in en motion om hur man kan åtgärda bekymren med kajor i kommunen med anledning av att många invånare frågat om inte kommunen kan göra något åt fåglarna som för många blir et irritationsmoment på offentliga platser.

Så ser lösningen ut

Deras förslag gick ut på att låta jägare locka ut kajorna på landsbygden, skjuta dem och få betalt för utfört arbete. 

Kommunstyrelsen föreslog kommunfullmäktige att motionen skulle anses vara besvarad utifrån att det finns alternativa lösningar och information på kommunens hemsida om kajor kan hållas i schack och en lösning kan vara att tänka efter vid val av papperskorgar och deras placering eller var träd planteras.

Miljö- och byggnadsnämnden, som fick i uppdrag att ta tag i frågan, ber också lokalinvånarna att minimera de saker som lockar till sig kajor, bland annat tillgången på mat och försvara möjligheten att bygga bo och samlas.

Vidare föreslås miljö- och byggnadsnämnden vara behjälpliga med att informera om hur man kan hantera bekymren med kajor. 

"Inte nöjd med svaret"

Kristdemokraternas Lennart Davidsson begärde ordet under kommunfullmäktiges sammanträde:

– Den här frågan har varit uppe i miljö- och byggnadsförvaltningen rätt ofta. Det kommer in klagomål varje vecka och frågan har varit vad vi ska göra med dessa djur som ingen vill ha utanför sitt fönster, i träden och de skiter ner bilarna. Jag förstår de som klagar fullt ut. Nu finns det inga teoretiska belägg för det jag säger men dessa djur övervintrar i dessa trakter och vi har en hel del fåglar som flyttar hit, exempelvis stare. När de ska bosätta sig på våren så är holkarna redan upptagna av kajor. Jag är inte riktigt nöjd med svaret och vill ha en återremiss, säger Lennart Davidsson.

Han lyckades inte få igenom återremissen och kommunfullmäktige valde att gå på kommunstyrelsens förslag. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt