Annons:

Imponerande initiativ i Vena – samlat in över 30 000 kronor till Musikhjälpen

31 400 kronor. Så mycket pengar samlade Vena in till Musikhjälpen.
– Det är helt fantastiskt, säger initiativtagaren Madelene Karlsson Askevik.

Annons:

Årets upplaga av Musikhjälpen är över. I en vecka satt programledarna Molly Sandén, Kalle Zackari Wahlström och Farah Abadi i en glasbur på Rådhustorget i Umeå och insamlingen slog rekord – med bred marginal. 

Över 47 miljoner kronor samlades in och faktum är att det gamla rekordet var på 49 miljoner kronor.

Det blev också rekord i antal engagemang då det tidigare rekordet på 312 000 stycken flög all världens värld. 586 000 engagemang anordnades och ett av dem arrangerades i Vena under namnet ”Vena musikliv räddar liv”.

"Trodde inte det var sant"

Deras bidrag till Musikhjälpen blev finfina 31 400 kronor.

– Det är helt magiskt. När vi började närma oss 20 000 kronor så trodde jag inte att det var sant och nu har vi liksom gått över 30 000, säger Madelene K Askevik.

Det var hon som kom med idén att arrangera en välgörenhetskonsert med endast lokala musiker i Vena Kyrka. Kantorn Helena Lundborg Svensson uppskattade idén och de tog då kontakt med Vena musikkår, Vena-Kristdalamanskör, Vena kyrkokör, Glädjekören, Venas kyrkliga barngrupper och barnkörer och övriga lokala artister.

– Jag har varit engagerad i ideellt arbete i Vena i fem år och när man bor på landsbygden och ska göra saker så har allt med relationer att göra. Alla ställer upp, det bygger på något som redan finns och är etablerat i samhället. Det är guld värt, säger Madelene Karlsson Askevik och fortsätter:

– Bara i kontanter fick vi in 13 000 kronor under konsertkvällen. När jag och prästen Annsofi (Arenander) räknade ihop allt så satt vi och stirrade på varandra. Herregud, det var inte klokt. Då slog det mig att man kanske hade räknat med några tusenlappar men inte så mycket mer. Folk är så givmilda och öppnade verkligen sina plånböcker.

Skänkte hela förtjänsten

Det hade med andra ord inte lagt fokus på att komma upp i en speciell summa. Att insamlingen landade på 31 400 kronor var dock långt över hennes förväntningar.

– Alla man har pratat med har varit så himla peppande och tyckt att initiativet är fantastiskt. Det känns roligt att det togs emot så här och vi är jättenöjda. Vi fick nog in 15 000 kronor under konsertkvällen. Sen hade kyrkan och hembygdsföreningen julmarknad samma helg och Vena kyrkliga syförening skänkte hela sin förtjänst på 6 875 kronor till vår insamling, säger Madelene Karlsson Askevik.

Den digitala insamlingsbössan har varit aktiv under Musikhjälpen och stänger inte förrän den 31 december. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt