Annons:

Ett år efter otäcka attacken – blåljuspersonal besköts med raketer: ”Blev tagna på sängen”

På nyårsafton för ett år sedan blev räddningstjänsten attackerad med raketer under en räddningsinsats. Bilden är en genrebild. Foto: Pixabay

Ett år efter otäcka attacken – blåljuspersonal besköts med raketer: ”Blev tagna på sängen”

Förra året blev räddningstjänsten beskjutna på nyårsafton under en räddningsinsats. Inför årets nyårsfirande har de tagit fram informationsmaterial för att sprida budskapet om ett säkrare fyrverkeri.

Annons:

Ett år har gått sedan räddningstjänsten i Hultsfred blev beskjutna med raketer under en pågående räddningsinsats efter en trafikolycka vid rondellen i centrala Hultsfred. 

Två personbilar hade krockat strax före tolvslaget på nyårsafton och det var mycket folk som rörde sig i området.

Ulf Bowein, säkerhetssamordnare på Hultsfreds kommun och brandman på räddningstjänsten, uppskattar att det befann sig 200 personer i området och plötsligt ställde sig ett 50-tal av personerna runt de krockade bilarna.

"Flög rakt in i folksamlingen"

Det blev en minst sagt obehaglig och kaosartad upplevelse för blåljuspersonalen och övriga nyårsfirare.

– Vi blev verkligen tagna på sängen. Jag var i tjänst på nyårsafton och var med när det hände, det tog ett tag innan vi själva förstod vad som hände. Det kom raketer som flög rakt in i folksamlingen och man kan inte säga något annat än att det var riktat mot oss som stod där, säger Ulf Bowein och fortsätter:

– På landsbygden har vi varit förskonade mot just dessa händelser. Det var ingen tillfällighet att det sköts raketer, någon har stått och skjutit raketer mot olyckan och människorna som stod där.

"Sköts raketer hej vilt"

Enligt honom sköts det väldigt mycket raketer under hela nyårsveckan, framför allt i centrala Hultsfred.

– Just den här händelsen blev kulmen på allt som hade hänt tidigare under veckan. Det sköts raketer hej vilt och det blev ett antal tillbud, det sköts bland annat in en raket på Lindblomsskolan som höll på att fatta eld. På nyårskvällen åkte folk runt i bilar och avfyrade raketer mer eller mindre som projektiler åt alla håll och kanter.

Efter alla dessa händelser väcktes idén från räddningstjänstens sida, de var tvungna att göra något åt saken.
Inför årets firande har räddningstjänsten polisen satsat på att ge information till allmänheten för ett säkrare fyrverkeri.

De har tagit fram kampanjmaterial och jobbat nära både återförsäljare och konsumenter för att sprida rätt budskap. 

De har varit i kontakt med de tre försäljningsställena i Hultsfred och lämnat över kampanjmaterialet som återförsäljarna fått sprida vidare till kunderna.  

Kunderna fick goda råd

I mellandagarna var dessutom räddningstjänsten och polisen ute på försäljningsställena och pratade med köparna.

– Vi pratade extra mycket säkerhet och gav kunderna tips och råd inför firandet.

Kommer ni ha mer personal i tjänst under nyårsafton?

– Nej, det kommer inte bli någon större satsning från vår sida där vi sätter in mer resurser under den. Den riskbilden ser vi inte, säger han.

Om det sköts mycket raketer i fjol så vittnar Bowein om ett lugnare och tryggare klimat i år.

– Jämför man den här veckan med den som var i fjol så har det inte smällts lika mycket raketer. Det stämmer också bra överens med vad återförsäljarna säger, de har sålt mindre raketer. Det kan tyda på att folk har köpt mindre eller att de sparar dem till nyårsafton.

Kan leda till raketförbud 

Det är förbjudet att använda fyrverkerier vid andra tillfällen än under nyårs-, påsk- och valborgsmässoafton.

Flera kommuner i Sverige har förbud mot att skjuta raketer i tättbebyggt område men Hultsfreds kommun har inte kommit dit.

– Vi kanske kommer dit om det skulle bli ett stort problem men det är inte det vi är ute efter. Vi vill att man ska skjuta raketer med förstånd och gott omdöme, det är vad det handlar om. Skulle det visa sig att problemen fortsätter får man kanske börja fundera om man ska tillåta det eller inte.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt