Annons:

  • Hultsfreds brandmän får testa den senaste tekniken

    Ulf Bowein och Michael Hesselgård från Hultsfreds räddningstjänsten testar den nya versionen av släcksimulatorn. Foto: Ossian Mathiasson

  • Hultsfreds brandmän får testa den senaste tekniken

    Jonas Hjalmarsson på Makerspace visar hur man på bästa sätt kör en brandbil i körsimulatorn som framställd med virtuell teknik. Foto: Ossian Mathiasson

  • Hultsfreds brandmän får testa den senaste tekniken

    Ulf Bowein använder strålröret och Michael Hesselgård handbrandsläckaren för att släcka branden som flyttats in i den virtuella världen.

  • Hultsfreds brandmän får testa den senaste tekniken

    Så såg det ut när räddningstjänsten testa den kalla rökövningen för första gången på måndagen. De använde släcksimulatorn, strålröret och glasögonen som visades upp på Makerspace.

  • Hultsfreds brandmän får testa den senaste tekniken

    Foto: Privat

Hultsfreds brandmän får testa den senaste tekniken

Med hjälp av virtuell teknik får brandmännen i Hultsfred möjlighet att släcka bränder och köra brandbilar i en simulator.
– Hultsfred är en liten kommun och då är det häftigt att vi ligger så långt fram i att få testa ny teknik, säger säkerhetssamordnaren Ulf Bowein.

Annons:

Makerspace Hultsfred och Hultsfreds räddningstjänst har hittat ett lyckat samarbete. Under förra året överlämnade Makerspace en drönare till räddningstjänsten, som bland annat ska användas för att lättare kunna se omfattningen av bränder och för att söka efter försvunna personer i terräng. 

Nu får brandmännen i Hultsfred även ta del av alldeles ny och unik virtuell teknik kring att träna och utbilda sig i framförandet av tunga fordon, rökdykning och släcka bränder.

– Det är tekniska saker som vi är väldigt nöjda och stolta över att vi har fått ta del av tillsammans med Makerspace. Det gör det möjligt för oss att testa och utbilda folk i en väldigt bra miljö. Jag skulle vilja påstå att vi är en föregångare i landet när det gäller teknik, säger Ulf Bowein.

Toppmodern simulator

Brandbilssimulatorn för VR-tekniken är framtagen av ett företag i Göteborg och det är ett unikt sätt för personalen att träna in grunderna på ett säkert, miljövänligt och smart sätt.

Simulatorn är toppmodern och dess intelligenta och avancerade teknik ger en otrolig verklighetskänsla.

De blir också tryggare i sin yrkesutövning och får en känsla för fordonet och dess köregenskaper.

– Vi kan manövrera en brandbil på ett realistiskt sätt och dessutom göra det i en säker miljö. Det är kul att vi får använda den, säger Ulf Bowein.

Ny version av släcksimulator

Förutom körsimulatorn har de fått en sprillans ny släcksimulator som är framtagen för att kunna göra realistiska släckövningar i vardagsmiljö.

Den är programmerad för att testas med olika svårighetsgrader och med olika typer av släckare.  

– Vi har haft en annan släcksimulator i flera år men nu har vi fått en ny version. Tidigare har vi utbildat människor i enkel handbrandsläckning och nu har vi fått strålrör som gör att brandpersonalen kan använda den vid kall rökövning. Man går in i en helt ofarlig miljö och där använder vi glasögon som gör att det blir rök hos rökdykarna och sen har de ett strålrör som de använder för att släcka med olika svårighetsgrader. Det blir mer anpassad teknik för oss inom räddningstjänsten, säger han.

"Får samma typ av träning"

I måndags genomförde brandmännen en kall rökövning med släcksimulatorn, strålröret och glasögon för första gången.

– Vi kan skapa en miljö som är helt ofarlig för vem som helst att träna i och det blir verkligt. Det är ett sätt att öva miljö- och hälsomässigt, vi får samma typ av träning och behöver inte utsätta oss för riktiga gaser eller värme som ofta är cancerframkallande. Man kan ställa in avstånd, typ av brand och om man måste göra någon typ av åtgärd innan branden kan släckas.

Drönare i sommar

Med släck- och körsimulatorn tränar brandmännen upp sina kunskaper och Ulf Bowein är mycket nöjd över att Hultsfred ingår i satsningen.

– Det är fantastiskt häftigt att vi får testa allt detta. Tittar man långsiktigt så kommer kvaliteten och kompetensen öka hos vår personal.

Räddningstjänstens nya drönare är tänkt att börja användas före sommaren.

– Vi ska på utbildningar i mars och sen ska vi köra igång med den, säger Bowein. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt