Annons:

  • Ny tankbil har rullat in på stationen i Hultsfred

    Ulf Bowein och Leif Wigren Eriksson står framför räddningstjänstens nya och moderna tankbil som har den senaste tekniken. Foto: Ossian Mathiasson

  • Ny tankbil har rullat in på stationen i Hultsfred

    Så ser det ut när räddningstjänsten plockar av tanken och i framtiden hoppas de kunna ha två tankar som de kan skifta mellan. Foto: Räddningstjänsten

Ny tankbil har rullat in på stationen i Hultsfred

Räddningstjänsten i Hultsfred har fått en sprillans ny tankbil som blir ett välkommet tillskott vid kommande utryckningar.
– Det bästa med bilen är att vi kan ställa av tanken och åka och hämta en annan tank, säger Leif Wigren Eriksson på räddningstjänsten.

Annons:

Det är Leif Wigren Eriksson och Ulf Bowein på räddningstjänsten i Hultsfred som visar upp den splitternya tankbilen som tillhandahåller den modernaste tekniken och kommer underlätta släckningsarbetet på flera sätt när den tas i drift. 

– Det finns mängder med fördelar med den nya tankbilen. Vi får först och främst en ny tankbil då den andra bilen är gammal, tanken läcker och har mycket skavanker. Vi har bara haft en tankbil i kommunen sedan tidigare och nu har vi två. Det är vi glada för, säger Ulf Bowein och lägger till:

– Den är modern, har bra trafiksäkerhet och att vi kan lasta flaket är en stor fördel. I stället för att ha två bilar så har man en bil med vattenresursen, det blir som två om man har två tankar. Man kan nyttja bilen på flera sätt genom att köpa saneringssläp och depåsläp. Det är vanligt att större räddningstjänster har en sådan bil men med tre olika släp som man tar med beroende på larm.

Siktar på att ha två tankar i framtiden

Leif Wigren Eriksson berättar att de bara har en tank för tillfället och förhoppningen är att de ska ha två tankar i framtiden.

– Då kan vi åka och hämta den andra tanken samtidigt som vi håller på och släcker med den första tanken, säger Leif Wigren Eriksson.  

Det är ett stort steg i rätt riktning för att kunna effektivisera släckningsarbetet. Precis som den gamla tankbilen, som flyttas till brandstationen i Mörlunda, rymmer den 10 000 liter och de gläds över att få in den nya tankbilen i sin verksamhet.

– Vi har en dieseldriven motorspruta som sitter på tanken och kan pumpa fram 3 000 liter per minut som max, säger Leif Wigren Eriksson. 

Så mycket kostade tankbilen

Den nya tankbilen kom till Hultsfred för två veckor sedan och har kostat cirka tre miljoner kronor.

Gjorde ni köpet som en följd av sommarens skogsbränder?

– Nej, vi började egentligen planera för en ny tankbil redan 2017 och det ligger med i en flerårsbudget. Vi skulle ha behövt den förra året, så enkelt är det. Det hade varit suveränt om vi haft den i somras, säger Leif Wigren Eriksson. 

Tidigare i veckan började räddningspersonalen, 26 till antalet, utbildningen på den nya tankbilen och dess funktioner.

– Vi håller på att utrusta tankbilen med diverse grejer och personalen gör utbildningar för att få koll på den. Vi kommer börja använda den så fort som möjligt. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt