Annons:

Handikappad vann kampen om assistans mot kommunen

En funktionshindrad kvinna från Hultsfreds kommun vinner kampen mot kommunen och får rätt till personlig assistans. Foto: Ossian Mathiasson

Handikappad vann kampen om assistans mot kommunen

Hultsfreds kommun har sagt nej till personlig assistans för en kvinnlig kommuninvånare i 40-årsåldern.
Efter en överklagan till förvaltningsrätten vinner hon striden och är därmed berättigad till personlig assistans.

Annons:

Hultsfreds kommun gjorde först en utredning som inte visade att kvinnans behov kunde anses vara av den karaktär och omfattning som förutsätts för rätt till personlig assistans. 

Kommunens nekande beslut överklagade kvinnan till förvaltningsrätten som väljer att riva upp kommunens beslut. De finner att det står klart att hennes hjälpbehov överstiger sju timmar per vecka och är berättigad personlig assistans för sina grundläggande behov. 

Betraktas som dubbelamputerad

Hon ansåg att kommunens utredning inte var fullständig då hon inte tillfrågats eller beretts tillfälle att specificera sina grundläggande behov. Enligt ett läkarintyg är hon att betrakta som dubbelamputerad och hon har nästan ingen funktion i händerna, endast ett svagt pincettgrepp och ingen styrka i händer och underarmar. Hon klarar inte av att ta fram maten ur kylskåpet, tillaga mat, ställa fram tallrikar och bestick, dela maten eller plocka under.

Det enda redskap hon har är en gummihållare som gör att hon någorlunda kan greppa besticken om någon har förberett allt det andra. 

Nekas hjälp med att starta datorn

Förvaltningsrätten bedömer att hjälpen som hon behöver är framför allt vid av- och påklädning samt med personlig hygien. Hon har beviljats anpassning av toaletten i form av toalettstol med spolnings- och blåsfunktion för att kunna vara självständig under toalettbesöken. De menar också att hennes hjälpbehov överstiger sju timmar per vecka och har rätt till personlig assistans. 

Något som inte ingår i de grundläggande behoven och som hon förde fram i överklagandet är hjälpen med att bland annat starta datorn och svara i telefon. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt