Annons:

Återträff för tidigare anställda på batterifabriken – 250 personer anmälda

De som någon gång har haft en anställning på batterifabriken i Hultsfred och tillverkat batterier har möjlighet att vara med på en återträff i hembygdsparken i Hultsfred. Bilden är en genrebild. Foto: Pixabay

Återträff för tidigare anställda på batterifabriken – 250 personer anmälda

I 47 år tillverkades batterier i Vartafabriken i Hultsfred och var en viktig arbetsgivare för Hultsfreds kommun.
Sedan 1999 har det inte varit någon verksamhet på området – och i mitten av augusti ska ordnas en återträff för de som var anställda på batterifabriken.

Annons:

1952 startades tillverkning av batterier på fastigheten Träförädlingen 10 i centrala Hultsfred och då hade fabriken 40 anställda. 

På 1970-talet var fabriken kapacitetsmässigt störst i Skandinavien när det gällde batteritillverkning batteritillverkningen och år 1990, när bolaget hade bytt namn till Varta Batteri AB eftersom företaget sedan länge var ett helägt bolag inom Vartakoncernen, var det 440 personer anställda på fabriken. 

"Lite pirrigt"

Batterifabriken stängdes 1999 efter 47 års batteritillverkning och just nu pågår saneringsarbetet för fullt.

I samband med allt detta har man satt ihop en återträff för tidigare anställda vid batterifabriken i Hultsfred den 18 augusti. 

– Det ska bli riktigt spännande och lite pirrigt innan allt är på sin plats, säger Håkan Hermansson, en av åtta personer som har suttit i arbetsgruppen för att få till återträffen. 

Det var Frank Ståhl från Järnforsen som kom med idén om att sätta ihop en återträff och tyckte att det hade varit trevligt. En arbetsgrupp på åtta personer bildades och har i ett halvår jobbat med återträffen. 

– Vi hittade egentligen bara en lördag i augusti och september som var rätt fri från andra händelser som till exempel marknader och GP-tävlingen i Målilla. Vi kommer vara i hembygdsparken i Hultsfred under fyra timmar på eftermiddagen, säger han. 

250 personer har anmält sig

Det centrala under dagen är att de tidigare anställda får träffas, prata och återuppliva gamla minnen. 

– Vi ska ha en samtalsledare som via en mikrofon ska låta personer prata om vad de minns från den tiden. Det kan säkert bli en del anekdoter och skrönor, säger han.

Enligt Håkan Hermansson är det 250 personer som har anmält sig till återträffen. 

– I början sa vi att vi skulle köra om vi fick 50 personer men vi fick nästan 100 anmälningar med en gång. Vi har inte haft några resurser för att annonsera så vi har fått marknadsföra via mun till mun, säger han och lägger till:

– Det kommer anmälningar fortlöpande och jag kan inte säga var taket är. Det finns goda möjligheter till att husera rätt mycket folk i hembygdsparken.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt