Annons:

Både Hultsfred och Vimmerby klättrar i miljöranking

Både Hultsfreds kommun och Vimmerby kommun klättrar ordentligt i Aktuell Hållbarhets ranking över kommunernas miljöarbete.
Hultsfred hamnar på 46:e plats och Vimmerby på 52:a.

Annons:

Ända sedan 2009 har Aktuell Hållbarhet rankat kommuneras miljöarbete genom att mäta deras aktivitet och ambition inom miljöområdet. 

Både Hultsfred och Vimmerby rusar på rankingen. Förra året placerade sig Hultsfred på plats 90 och Vimmerby på plats 107. Nu är det plats 46 respektive 52 som gäller.

– Skillnaden är märkbar och det går åt rätt håll. Men det viktigaste är att vi når faktiska resultat och utvecklar ett säkert, bättre och effektivare samhälle, säger Arvid Lindblad, som är hållbarhetsstrateg på den gemensamma miljö- och byggnadsförvaltningen.

Frågorna skiftar

Rankingen bygger bland annat på Aktuell Hållbarhets egen kommunenkät som innehåller flera miljörelaterade frågor. Frågorna skiftar fokus varje år och frågeställningarna varierar.

– Syftet med det är att kommunerna ska hålla sig ajour med aktuella frågor och visa vilka resurser som finns eller kanske ett mått på kommunens angelägenhet gällande vår gemensamma framtid. I år var det utökat fokus på cirkulär ekonomi, klimatanpassning, plastanvändning och Agenda 2030 i enkäten, säger Arvid Lindblad.

Tvåa i länet

Miljö och hållbarhet berör många frågor i kommunen. Det gäller allt från tillsyn enligt miljöbalken till insamlingssystemet för avfall. Även om det finns mycket kvar att ägna sig åt gör kommunen redan en hel del inom området vilket ligger bakom de framflyttade placeringarna i årets rankning.

– Vi arbetar återkommande med, till exempel, energi- och klimatfrågor, fordonsfrågor, konsumtionsfrågor och upphandling, detaljplaner, styrdokument och regionala strategier. Därutöver arbetar vi med att inkludera Agenda 2030 och de globala målen i verksamheten som i sin tur även berör frågor gällande social- och ekonomisk hållbarhet, säger Arvid Lindblad.

Hultsfred och Vimmerby hamnar på en andraplats i Kalmar län.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt