Annons:

Hanna blev en överraskad pristagare: ”Svårt att fatta”

Hanna Ankarberg Lagergren från Albäcksskolan i Hultsfred fick ta emot ett fint pris på Lärargalan. Foto: Privat

Hanna blev en överraskad pristagare: ”Svårt att fatta”

Hanna Ankarberg Lagergren blev en av tio pristagare på Lärargalan. Att hon skulle få vända hem med priset som årets värdegrundare hade hon inte kunnat förutspå.
– Det är ganska svårt att fatta, säger Hanna Ankarberg Lagergren, lärare på Albäcksskolan i Hultsfred.

Annons:

Genom Lärargalan lyfter elever fram sina favoritlärare och på det viset skapas förebilder inom yrket som samhället kan inspireras av. 

Under våren får landets gymnasie-, högstadie- och mellanstadieelever nominera en lärare som har gjort stor skillnad för en. 

"Ganska chockartat"

Över 25 000 elever nominerade sina favoritlärare till årets gala – och Hanna Ankarberg Lagergren, svensk- och fransklärare på Albäcksskolan, vann priset som årets värdegrundare och ses som en av Sveriges mest framstående lärare. 

– Jag var inte alls beredd på att ta emot priset, det var ganska chockartat. Nu när jag har fått berätta det så många gånger för kollegor och vänner så börjar det smälta in och man förstår att det verkligen har hänt, säger Hanna Ankarberg Lagergren. 

För någon månad sedan fick Hanna mejl från Lärargalan som ville försäkra sig om att hon kommer på galan. Då trodde hon att de skickade ut det till alla deltagare men så var inte fallet. 

– Där skulle jag kanske ha förstått att jag skulle bli pristagare men det gjorde jag inte. När nomineringen kom upp på storbilden och en inläst röst läste upp det började min puls slå för fullt. Jag tänkte direkt att det kunde vara jag som var vinnare, jag fick en sådan känsla. Samtidigt tänkte jag att det säkert är fler som jobbar på ett liknande sätt, säger Ankarberg Lagergren. 

Överraskades av eleverna

Det var hennes namn som lästes upp inför ett fullsatt Berns Salonger och då blev hon överlycklig. 

– Det var helt galet, jag blev skitglad. Jag fick gå upp på scenen och när jag var på väg dit så kom tjejerna som nominerat mig ut med priser. Det var två överraskningar på en och samma gång, säger hon och lägger till:

– De (tjejerna) fick mejl om att jag skulle vinna pris på Lärargalan och arrangörerna frågade om de ville vara med och dela ut det. De hade haft en jättespännande dag då de sett flera av oss lärare från Albäcksskolan och fått gömma sig, säger hon och skrattar. 

"Vågar prata om allt"

På scenen fick Hanna motta en glasstatyett, diplom, blommor och en värdecheck från Liber på 5 000 kronor. Albäcksskolan och alla andra skolor med lärare som vann tilldelades en klassuppsättning med VR-glasögon. 

– Det känns kul att skolan blir premierad. Det är också jättestort att så många lärare (fem stycken) från Albäcksskolan blev nominerade och fick vara med på galan, säger hon. 

Varför tror du att du vann priset som årets värdegrundare?

– Jag vågar prata om allt med eleverna i klassrummet. Jag går inte bara in och kör min lektion utan jag är lyhörd på vad eleverna har att säga och har de något som de funderar på för stunden så stannar jag upp vid det. Jag brinner också för det med människors lika värde, det är viktigt för mig att människor ska få må bra och man ska ta hand om varandra. Jag är ganska omhändertagande gentemot eleverna. 

Hur var upplevelsen på Lärargalan?

– Stämningen var så otroligt positiv. Oftast är det mycket negativt kring skolan, där var det så positivt. De lyfte hela läraryrket och den rollen som vi har, att den är så sjukt viktig. 

Vad betyder det för dig i ditt fortsatta arbete som lärare?

– Det är givetvis ett kvitto på att jag gör något bra men jag tycker själv att jag bara gör mitt jobb och sen att eleverna uppskattar det betyder oerhört mycket. Jag ska fortsätta jobba som jag gör och det finns mycket som man kan utveckla, bland annat undervisningsmässigt. För mig är det viktigt att bygga relationer och finnas där för eleverna. 

Fakta

Elevernas motiveringar: 

"Du får oss att kämpa och får oss att tro på varandra och därför tycker jag att du ska vinna på lärargalan. Inte nog med att du kan lära ut på ett pedagogiskt och underhållande sätt, som får med hela klassen i diskussionen, så är du rättvis och kämpar för att det ska bli ett bättre samhälle med mindre rasism, sexism och övriga kränkningar mot folkgrupper. Du bryr dig om varje enstaka individ och tar dig tiden att sitta ner och prata med dina elever. Du är beviset på att ens favoritämne beror på om man har en bra lärare i det ämnet, för herregud vad jag älskar svenskalektionerna!"

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt