Annons:

Nya förskolan blir stor: ”Ska skapa en känsla av mindre enheter”

Barn- och utbildningschefen Martin Snickars har gett senaste information gällande den nya stora förskolan i Hultsfred. Foto: Ossian Mathiasson

Nya förskolan blir stor: ”Ska skapa en känsla av mindre enheter”

Det råder full aktivitet när det kommer till Hultsfreds nya förskola som blir ett stort bygge i Ekeberg. En viktig del som barn- och utbildningschefen Martin Snickars betonar är att barnen ska känna att de är på en liten förskola.

Annons:

På barn- och utbildningsnämndens senaste sammanträde gav ÖSK:s projektledare Stefan Fredriksson och barn- och utbildningschefen Martin Chans en nulägesrapport kring arbetet med den nya förskolan som ska byggas i bostadsområdet Ekeberg. 

En ritning är klar

Tidigare under hösten rapporterade Dagens Hultsfred om att antalet platser på förskolan ska vara 190, en minskning med 60 platser från utgångsplanen. 

”De har själva resonerat fram att 190 platser är en lagom nivå. Man konstaterar att verksamheten kanske blir för stor och det är ovanligt med så stora förskolor och ha så många barn på ett och samma ställe trots att man bygger små enheter. Man bedömde att det var i mesta laget”, sa Lars Rosander till Dagens Hultsfred i oktober. 

Förslag på ritningar är framtagna i samarbete med arkitekter och justeringar av ritningarna pågår från och med nu fram till februari.

– Vi har haft fyra olika versioner på ritningar med storlek och tittat på vad som är möjligt. Uppdraget är att bygga så stort som möjligt men de ska känna att de är på en liten förskola. Vi har haft arkitekter inkopplade som har ritat utifrån våra pedagogiska tankar. Vi landar på 190 platser och har fått fram ett förslag på en ritning som vi tycker är väldigt intressant. Det är fortfarande arbetsmaterial men inom någon månad så har vi mer konkret som vi kan visa, säger barn och utbildningschefen Martin Snickars. 

100 miljoner finns i budgeten

De berättade hur långt de har kommit i arbetet och hur de tänker sig att få en bra förskola som har säker och trygg miljö och kan få in många barn. 

– Det kommer bli tolv olika avdelningar på förskolan för att skapa en känsla av mindre enheter. Materialval och miljöperspektiv ska diskuteras utifrån hållbarhetspolicyn och det är viktigt att vi tänker på vilket material vi använder och att vi skapar en giftfri förskola, säger Snickars.

100 miljoner kronor ligger i budgeten för att bygga Hultsfreds nya förskola.

– Vi kommer tänka på den yttre miljön med vägar och gångbanor i arbetet. Tanken är att man ska kunna gå och cykla till förskolan på ett enkelt sätt.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt