Annons:

Mörka siffror – stor ökning av vräkta barnfamiljer i Kalmar län

De senaste åren har antalet barn som berörts av vräkning minskat men under 2018 bröts nedgången. I Kalmar län berördes 20 barn av vräkningar vilket var en ökning med mer än 100 procent då nio barn från länet var direkt drabbade 2017.

Annons:

Sedan 2008 finns en nollvision för vräkningar av barnfamiljer i Sverige och Kronofogden för av den anledningen statistik över hur många barn som drabbas. 

Trenden under de senaste åren har visat att allt färre tvingas lämna sina hem men nu verkar det som att pendeln har vänt. 

Flera vräkta barn i Hultsfred

Under 2018 genomförde Kronofogden tio vräkningar i Kalmar län där barn var inblandade och det var totalt 20 barn som fick lämna sitt hem. I jämförelse med 2017 är det en kraftig ökning då det var fem familjer med totalt nio barn som blev vräkta. 

Flest, 13 av 20 barn, vräktes i Kalmar kommun och Hultsfreds kommun är tvåa på listan då fyra barn vräktes. I Mönsterås vräktes två barn och i Högsby ett. 

Kraftig ökning i hela landet

Tidningen Hem och hyra presenterade siffrorna i förra veckan och det totala antalet vräkta barn ökade trots att det minskade i tolv av de 21 länen. Enligt den färska statistiken från Kronofogden var det 448 barn som berördes i samband med 247 vräkningar i hela landet. Det är en ökning med 36 ärenden kontra 2017 och då var det 392 barn som drabbades.  

Det är ett dystert trendbrott som oroar Kronofogden inför framtiden och det är ett problem som kan bli större om konjunkturen fortsätter att vika. 

– Vårt mål är att så få barn som möjligt ska drabbas av en vräkning. Det är angeläget att hyresvärdar och kommuner fortsätter sitt gemensamma förebyggande arbete. Inte minst om det kommer en inbromsning i konjunkturen och fler riskerar att få problem med ekonomin. Det bästa är om parterna kan lösa situationen tidigt, innan skulden har växt och utan att Kronofogden behöver kopplas in, säger Kim Jonsson på den förebyggande verksamheten på Kronofogden i ett pressmeddelande.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt