Annons:

Prolympia får betala mer för skolskjutsarna – oppositionens strid gav resultat

Barn- och utbildningschefen Martin Snickars flankeras av oppositionens Micke Lång (S) och majoritetens Pär Edgren (M) som hade olika uppfattning om hur mycket Prolympia ska betala för skolskjutsarna. Det slutar med att friskolan ska betala 11 000 kronor per elev och läsår. Foto: Ossian Mathiasson

Prolympia får betala mer för skolskjutsarna – oppositionens strid gav resultat

Under det kommande läsåret får friskolan Prolympia betala 11 000 kronor per elev och läsår för skolskjutsarna.
Oppositionen med Socialdemokaterna och Vänsterpartiet har lyckats minska skattebetalarnas ekonomiska börda.
– Vi är glada för att vi lyckades förhandla upp Prolympias kostnad, säger Micke Lång (S), andre vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Annons:

I april förra året var inte Hultsfreds kommun och Prolympia överens om vem som skulle betala för skolskjutsarna. 

Prolympia sa upp sitt avtal med kommunen, som sedermera fick kliva in och betala skolskjutsarna från och med 1 april. 

Efter votering i fullmäktige i september togs det beslut om att kommunen skulle skjuta till 1,2 miljoner kronor till kontot för skolskjutsarna till Prolympia. Förhandlingarna resulterade också i en uppgörelse som innebar att Prolympia ska finansiera nämnda skolskjutsar med 9 000 kronor per elev och läsår. 

"En principiellt viktig fråga"

Nu har det pågått nya förhandlingar om hur mycket Prolympia ska betala för skolskjutsarna under läsåret 19/20. 

Oppositionen med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet återremitterade ärendet vid två tillfällen och har sett till att Prolympia betalar mer medan kommunen mindre. 

Enligt det nya förslaget betalar Prolympia 11 000 kronor per elev och läsår och det handlar om totalt 30 elever. Det betyder att deras kostnader uppgår till 330 000 kronor och Hultsfreds kommun ska betala 310 000 kronor.  

Eftersom pengarna (310 000 kronor) inte finns i budgeten föreslår barn- och utbildningsnämnden att fullmäktige skjuter till pengarna till skolskjutskontot. 

– Det kan säkert tycka att vi bråkar om småsummor men det är en principiellt viktig fråga som måste belysas. Enligt lagen så ska inte en kommun betala skolskjuts för elever som går på en friskola. Det är fel och här måste alla läsa på, säger Micke Lång (S).

"Är en dålig förvaltare"

Att kommunen lyckades höja Prolympias kostnad med 2 000 kronor per elev och läsår ser Lång som något positivt. 

– Prolympia erbjöds av alliansen att betala 50 procent av kostnaderna och då skulle de få ett femårsavtal. Det tackade de nej till, avtalet gäller återigen bara ett år. För mig står det tydligt att det inte handlar om att elevernas framtid utan det handlar om pengar. Det borde framstå ganska tydligt för de flesta. Vid alla förhandlingar som vi har haft med dem så kretsar allt kring pengar, säger han och fortsätter:

– Min åsikt är att skattebetalarna ska betala så lite som möjligt och Prolympia så mycket som möjligt. Alliansen ville klubba igenom femårsavtalet utan att göra en förhandling, då tycker jag att man är en dålig och ansvarslös förvaltare. Jag säger som Gustav Möller ”Varje förslösad skattekrona är en stöld från folket”. Det är viktigt att göra förhandlingar. 

Barn- och utbildningsnämndens ordförande Pär Edgren (M) är av en annan uppfattning.

– Vi ser det som en bra överenskommelse med Prolympia och hade gärna sett ett längre avtal. Det är viktigt att alla elever behandlas på samma sätt och har rätt till skolskjuts, säger barn- och utbildningsnämndens ordförande Pär Edgren (M).

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt