Annons:

168 hushåll i kommunen blir av med kopparnätet: ”Vetat om det”

168 hushåll i 13 byar i Hultsfreds kommun blir av med sitt kopparnät när Telia börjar nedrustningen om drygt ett år. Foto: MostPhotos

168 hushåll i kommunen blir av med kopparnätet: ”Vetat om det”

Telia investerar i mobil- och fibernäten och stänger därför ner delar av det gamla kopparnätet. 168 hushåll i 13 byar i Hultsfreds kommun blir av med sitt kopparnät sista maj nästa år.

Annons:

Telia skriver på sin hemsida att de satsar stort på att bygga ut fiber- och mobilnätet medan de delar av det gamla kopparnätet som inte håller dagens kapacitetsbehov monteras ner. 

Om drygt ett år startar Telia sitt första nedmonteringsprojekt i Hultsfreds kommun. 

– Det är 168 fastigheter i 13 orter som berörs. En del av dem har redan fiber men inte alla. Vi har vetat om att det ska komma ett sådant meddelande från Telia, att de kommer avveckla kopparnätet. Det har börjat i några våra grannkommuner och nu kommer första beskedet som berör oss, säger kommunalrådet Lars Rosander (C).

"Behövs mer pengar till fiberutbyggnaden"

De flesta som berörs av förändringen kommer erbjudas tjänster via mobilnätet och kunder som bor i områden där fibernätet är utbyggt kommer kunna välja mellan fiber och tjänster via mobilnätet. Efter att de fasta tjänsterna har upphört tar Telia ner stolpar i delar av nätet som inte är aktivt.

– Det behövs mer pengar till fiberutbyggnaden från regeringen för att vi ska komma ifatt där. Samtidigt lovar Telia att de som blir av med kopparnätet får en annan lösning via det mobila nätet, säger Rosander och fortsätter:

– Jag hoppas att alla fastighetsägare får fiber och att den mobila lösningen blir en fullgod ersättning. Min förhoppning är att det ska funka för alla fastighetsägare. Alla ska få information om det. Om det inte har skickats ut information så ska det skickas ut till alla fastighetsägare. 

Fakta

Här är orterna som blir av med kopparnätet den 31 maj 2020: Basebo, Björksebo, Björnöström, Högruda, Kvarnarp, Kängsebo, Mosseboby, Rosenhult, Ryningsnäs, Stubbhult, Triabo, Tälleryd och Östrahult. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt