Annons:

  • Kommunens anslagstavlor plockas bort – efter gammalt beslut

    Anslagstavlorna i Hultsfreds kommun plockas bort efter ett ÖSK-beslut från 2017. Foto: Ossian Mathiasson

  • Kommunens anslagstavlor plockas bort – efter gammalt beslut

    I Hultsfred ersätts anslagstavlorna med en tavla vid Valhall i centrum.

Kommunens anslagstavlor plockas bort – efter gammalt beslut

Med start den 1 oktober 2019 kommer det inte längre vara möjligt att läsa information på de olika anslagstavlorna i Hultsfreds kommun.
– Det gjordes en riktig utredning 2017 och nu har det kommit till verkställighet, säger Johan Svensson (M), vice ordförande i Östra Smålands direktionsförbund.

Annons:

Anslagstavlor längs torg, gator och vägar stimulerar människor till rörelse och bidrar till ett ökat lokalt utbyte mellan kommuninvånare. Affischering på anslagstavlor är ett överkomligt sätt för privatpersoner och ideella föreningar att nå ut med sitt budskap på lokalplanet. 

Nyligen möttes invånarna i Hultsfred av en ny lapp på de sex anslagstavlorna med följande text från ÖSK: ”Anslagstavlan kommer ersättas. Den nya anslagstavlan kommer att placeras centralt vid Valhall. Vi hänvisar er dit från och med 1 oktober”. 

2017 fattade ÖSK-direktionen beslut om att det ska finnas en offentlig anslagstavla tillgänglig i Hultsfred och Virserum som sköts av ÖSK. På övriga orter ska de i första hand skötas av förening. 

– Det gjordes en riktig utredning 2017, då blev kommunens samhälls- och hembygdsföreningar inbjudna till ett möte och de fick chansen att säga sitt och ta över skötsel av dess anslagstavlorna. Man får in 3 000 kronor per tavla till sin förening om man tar på sig ansvaret, säger Johan Svensson (M). 

 

Genom årens lopp har det inkommit klagomål och önskemål på kommunens offentliga anslagstavlor. De är i dåligt skick, behöver bytas ut och när frågan var uppe kom förslaget om en neddragning av antalet. I nuläget finns det över 20 stycken i kommunen. 

Nu har det kommit till verkställighet och det handlar om att många anslagstavlor ska plockas bort. 

Samtliga anslagstavlor, som står på privat mark, tas bort om markägarna inte vill behålla och sköta dem eller om en förening övertar skötseln. Nya anslagstavlor sätts upp under hösten 2019 och innebär att offentliga anslagstavlor endast kommer finnas i Högsby, Hultsfred och Virserum, som får en vardera. 

– Det har gjorts en tydlig utredning och jag hoppas att den var bra, annars har jag inget att tillägga. Finns det ett behov och folk tycker att det är viktigt så får vi se över det en gång till, säger Johan Svensson. 

"Sett att det är en debatt"

När Dagens Hultsfred når kommunalrådet Lars Rosander (C) berättar han att det gäller alla orter och förhoppningen är att någon förening kan sköta tavlorna på de mindre orterna.

– Anslagstavlorna är en viktig del för att få ut information till kommuninvånarna så jag ser det som betydelsefullt att det finns informationstavlor på alla orter. Jag hoppas att man hittar en lösning för att de kan finnas kvar. 

Har du fått några reaktioner från allmänheten?

– Inte till mig personligen men jag har sett att det är en debatt, säger Rosander. 

Anslagstavlorna plockas ner mellan hösten 2019 och våren 2020 beroende på om kommunen får tag i föreningar som vill ta över en i varje ort.

– Vi har inte lyckats få tag i föreningar som vill i varje ort än, säger Jens Karlsson, avdelningschef på gata och park på ÖSK. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt