Annons:

ANSLAGSTAVLORNA BLIR KVAR: ”LAGT MÄRKE TILL DEBATTEN”

Anslagstavlorna i Hultsfreds kommun blir kvar då ÖSK avvaktar med att verkställa beslutet. Foto: Ossian Mathiasson

ANSLAGSTAVLORNA BLIR KVAR: ”LAGT MÄRKE TILL DEBATTEN”

Den stora nyheten på gårdagens kommunfullmäktigesammanträde var att anslagstavlorna runt omkring i Hultsfreds kommun inte tas bort.
Östra Smålands kommunalteknikförbund (ÖSK) avvaktar med att verkställa beslutet tills vidare.
– Vi har stoppat nedtagningen som skulle ha börjat i morgon (läs i dag), säger Johan Svensson (M), vice ordförande i ÖSK:s direktionsförbund.

Annons:

Att anslagstavlor betyder otroligt mycket för allmänheten och fyller en funktion har visats tydligt i Hultsfreds kommun den senaste tiden. 

För två år sedan, december 2017, fattade ÖSK-direktionen beslut om att det skulle finnas en tavla per tätort och att ÖSK skulle sköta de offentliga anslagstavlorna i Hultsfred och Virserum. Tavlorna på övriga orter skulle i sin sin tur skötas av intresserade föreningar. 

"Handlar om kommunikation"

Från och med i dag, den 1 oktober, skulle många anslagstavlor plockas bort men så blir det inte. På måndagskvällens fullmäktigesammanträde kom beskedet att ÖSK avvaktar med att verkställa beslutet. 

Lennart Beijer från Vänsterpartiet hade inför sammanträdet ställt en fråga till kommunalrådet Lars Rosander (C) om framtiden för kommunens anslagstavlor. Beijer ser ett stort värde i att tavlorna finns kvar och Rosander gav information om läget. 

– Beslutet var på gång att verkställas och många tavlor skulle ha plockats ner från och med 1 oktober. De avvaktar med att verkställa beslutet och det kommer hållas ett möte mellan ÖSK och kultur- och fritidsförvaltningen. Det är flera föreningar som har erbjudit sig att sköta tavlor och de bjuds in till mötet. Jag hoppas och tror att det blir en bra lösning, säger Lars Rosander.

Lennart Beijer (V) gick fram och tog ton efter kommunalrådets svar. 

– Mycket handlar om kommunikation, den måste bli bättre med kommuninvånarna. Det är ett beslut från 2017 och vi som är aktiva i föreningslivet har inte känt till det. Det är en genomgripande förändring som naturligtvis borde vara förankrad i föreningslivet så det inte ställer till en massa ofog och att vi blir ovänner, säger Lennart Beijer och fortsätter: 

– Vi har kommit till rätt ställe även om det har retat upp en del. Jag tror att föreningarna är hyfsat glada över att beslutet stoppas och hoppas att det tas ett beslut som är väl förankrat. 

"Visste inte om det"

Direkt efter sammanträdet fick Dagens Hultsfred en pratstund med Johan Svensson (M), vice ordförande i ÖSK:s direktionsförbund, som har noterat kommuninvånarnas åsikter.

– Jag har lagt märke till debatten och tog kontakt med en av de som var allra argast. När jag hörde det så var det självklart att inte plocka ner anslagstavlorna. Det finns ett intresse av att behålla tavlorna och många har tydligen inte hört något om det, säger Johan Svensson. 

När utredningen gjordes 2017 blev kommunens samhälls- och hembygdsföreningar inbjudna till ett möte och fick chansen att ta över skötseln av tavlorna för 3 000 kronor per tavla. 

– Övriga föreningar var inte med så de visste inte om det. Nu blir det ett nytt möte där de kommer vara med och diskutera för hur vi ska gå vidare, säger Svensson. 

"Får se hur stort intresset blir"

Rosander sa efter mötet att det är viktigt att lyssna på kommuninvånarnas och föreningarnas önskemål som har haft starka åsikter på sociala medier. 

– Vi ska inte minska möjligheterna för allmänheten och föreningarna till att sprida sitt budskap. Det är inte vårt syfte. Vårt syfte är att få mer ordning och reda och se till att någon har ansvar för tavlorna. Kan vi göra det med ett omtag så tycker jag att det är bra. Finns det föreningar som vill åta sig uppgiften med att sköta anslagstavlor och få ersättning för det så är det en bra inkomst. 

Kan det sluta med att tavlor försvinner?

– Ja, några stycken kan nog försvinna om inte föreningar tar på sig ansvaret. Vi får se hur stort intresset blir. Det finns till exempel sju tavlor i Virserum och sex i Hultsfred. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt