Annons:

Anställd: ”Så fruktansvärt dåligt skött av en statlig myndighet”

En anställd är mycket kritisk till chefernas agerande sedan det framkommit uppgifter om sexuella trakasserier på Arbetsförmedlingen i våras. Foto: Ossian Mathiasson

Anställd: ”Så fruktansvärt dåligt skött av en statlig myndighet”

I kväll berättade DV/DH om den utredning om sexuella trakasserier på Arbetsförmedlingen i Vimmerby/Hultsfred som pågår. En av de anställda är mycket kritisk till hanteringen från myndigheten.
– Det är så fruktansvärt dåligt skött av vår egen organisation. Cheferna har vetat om det här väldigt länge och medvetet låtit bli att ta tag i det, säger personen som vår tidning pratat med.

Annons:

I veckan har vår tidning fått en mängd uppgifter om sexuella trakasserier på Arbetsförmedlingens kontor i Hultsfred. Många kvinnor på arbetsplatsen ska ha blivit utsatta och för ett antal veckor sedan lämnade två av dem in en incidentrapport.

Sedan dess har den utpekade mannen flyttats till kontoret i Vimmerby och portats från arbetsplatsen i Hultsfred.

Ytterligare en anställd vittnar nu om situationen på arbetsplatsen och är mycket kritisk till chefernas agerande.

– De har vetat om det här väldigt länge och medvetet låtit bli att ta tag i det. Det är som att de önskade att det bara skulle försvinna. Jag är bra vän med en av de som har anmält och hon har varit utsatt i över två år. Cheferna har haft vetskap om det ganska länge. När det kom fram att ytterligare en person varit utsatt blev det tungan på vågen och då bestämde de sig för att anmäla det tillsammans. Det var i mars-april någon gång. 

"För jävla dåligt" 

Personen menar att de dåvarande sektionscheferna fick kännedom om problemet senast i maj.

– De har haft vetskap om det sedan i våras och det är för jävla dåligt skött. En av cheferna har uttryck till en av de drabbade att det var en misslyckad flirt och att vi måste passa oss för vad mannen kan göra om det här kommer fram. Som att det är han som är offret i det här. På ett möte bad en av cheferna de som inte är berörda att gå ut, men alla satt kvar. Det säger en hel del. Cheferna ska agera på minsta rykte och borde ha tagit tag i det här från första början.

Vår tidning har fått uppgifter om att fler kvinnor än de två personer som anmält mannen har utsatts för trakasserier.

– De har utsatts för ren förföljelse och fått bilder skickade till sig på sina bilar. Ren härskarteknik. Jag tror och hoppas att fler kommer vilja snacka nu när det här kommer ut. Kvinnorna har utsatts för riktigt grova saker och man kan inte föreställa sig att det pågår på en statlig myndighet. Folk säger ifrån och sedan börjar det om igen. Mannen är ju medveten om att han gör fel och har sagt till en av de som anmälde att jag lägger av om du lovar att inte säga något. Han är ju medveten om att beteendet inte är rätt.

Hur ser du på att mannen tillåts jobba kvar under utredningen?

– Det är förjävligt. Det är så många som mår dåligt att jag tycker att de borde låta honom gå hemma med bibehållen lön.

Hur har situationen påverkat arbetsplatsen?

– Det tar all energi verkligen. Ingen kan fokusera fullt på jobbet. Vi har en pissig situation med tanke på att hälften av personalen har fått gå. Just nu får man inte ut så mycket arbete av oss. Stämningen är riktigt hemsk. Folk är ledsna och alla är väldigt upprörda. Alla är väldigt upprörda. Det påverkar mer än någon kan tro.

Ser du att incidentrapporten borde leda till polisanmälan?

– Absolut. Det som borde ha hänt för länge sedan är att cheferna borde ha tagit tag i det från första början.

DV/DH har varit i kontakt med den man som utreds. Han vill inte lämna några kommentarer i nuläget. Vi har sökt Lars Borgemo, Arbetsförmedlingens chef i länet. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagenshultsfred.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt