Annons:

Äldreboendet blir flera miljoner dyrare än planerat – här är vad som ska göras

Per-Inge Pettersson, socialnämndens ordförande, berättar att om- och tillbyggnaden av äldreboendet i Målilla blir några miljoner dyrare då standarden höjs efter att en del tillval prioriterats. Foto: Ossian Mathiasson

Äldreboendet blir flera miljoner dyrare än planerat – här är vad som ska göras

Om- och tillbyggnaden av Hemgården i Målilla var beräknad till 107 miljoner kronor. Med en del valde tillval blir det kommande byggprojektet några miljoner dyrare. 
– Varje badrum blir nästan 40 000 kronor dyrare med utrustningen, säger socialnämndens ordförande Per-Inge Pettersson (C).

Annons:

Den kooperativa hyresrättsföreningen Hultsfreds trygga hem med Riksbyggen och Hultsfred bildades i slutet av 2017 och består av flera äldreboenden runt om i Hultsfreds kommun, bland annat Hemgården i Målilla. 

Där ska det tillföras 23 nya lägenheter, tre i befintliga byggnader och 20 i en helt ny byggnad, och det är ett byggprojekt som från början har beräknats till 107 miljoner kronor. 

I december lämnade Hultsfreds trygga hem in en lista med förfrågan om tillval vid byggprojektet på Hemgården i Målilla och nu har socialnämnden beslutat att prioritera l listan utifrån deras perspektiv. 

Badrummens standard höjs 

För knappt två miljoner kronor höjs standarden i samtliga 50 badrum med ett utvecklat koncept vad gäller inredning för dusch och toalett. 

– Om det blir som vi önskar så blir det höj- och sänkbara handfat och toaletter i samtliga badrum som ger ökad möjlighet för den enskilde att klara sig själv. Varje badrum blir nästan 40 000 kronor dyrare med utrustningen, säger Per-Inge Pettersson. 

Nästa steg i att skapa en bättre miljö för de äldre är att satsa 2,2 miljoner kronor på svalare inomhusklimat i lägenheterna. 

– Det är specifik lösning för äldreboendet i Målilla. Med bergvägg som uppvärmningssystem så kan man sätta in den tekniska funktionen med att sänka temperaturen inomhus med fem grader när det är väldigt varmt utomhus, säger Per-Inge Pettersson. 

"Valde ett restriktivt förhållningssätt"

Socialnämnden vill också byta ut fönsterkassetterna till solglas, i söder och väster, på den befintliga byggnaden till en kostnad av 200 000 kronor. 

– Det gör att temperaturen i lägenheterna kan justeras med två grader, säger Pettersson. 

Utöver planerad utemiljö vill socialnämnden skapa en pergola med perennplantering och gångslinga för 230 000 kronor. Det innebär att det inte blir någon parkmiljö med lekplats eller fruktlund med gångslinga. 

– Socialnämnden avstår från sådana tillval som kan ge ökade driftskostnader för socialnämnden eller de boendes hyra. Vi resonerar som så att det kommer in underhåll och driftskostnader i all typ av parkverksamhet och valde ett restriktivt förhållningssätt. När vi har gjort en översyn på alla särskilda boenden så får vi rejält höga kostnader inom äldreomsorgen, därför valde vi att prioritera pergolan, säger Pettersson. 

Ingen montering av solpaneler

Några solpaneler på Hemgårdens tak blir det inte trots att Hultsfreds kommun tycker att det är positivt. 

– Vi är positivt inställda till miljövänlig energi med solpanel men ser denna investering och satsning som kommunövergripande. Vi avstår denna investering om det innebär högre driftskostnader för socialnämnden eller boende på det särskilda boendet. 

Den totala kostnaden med tillvalen uppgår till 4,6 miljoner kronor. 

– Om vi hade tagit alla tillval på listan så hade det varit 9,7 miljoner i ökade investeringskostnader. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt