Annons:

Uttalad läkare är engagerad i andra vindkraftsprojekt: ”Knappast objektivt”

Dackevind AB plockade med sig Jan Lundberg, som presenterades som läkare och boende vid ett vindkraftverk, på måndagens samråd. Han är involverad i flera olika vindkraftssatsningar. Foto: Ossian Mathiasson

Uttalad läkare är engagerad i andra vindkraftsprojekt: ”Knappast objektivt”

Samrådet till det planerade vindkraftsprojektet möts av kritik. Gästen Jan Lundberg presenterades som läkare och boende vid ett vindkraftverk. Vad som inte framkom är att han är involverad i flera olika vindkraftssatsningar.
– Det är knappast förtroendeingivande eller objektivt, säger moderatpolitikern och Mörlundabon Carl-Wiktor Svensson. 

Annons:

Det finns planer på 14 vindkraftverk med en totalhöjd på 250 meter i den södra delen av Hultsfreds kommun och den nybildade föreningen Vindfrid menar att det är verk som kommer dominera landskapsbilden för alla som bor i trakterna runt Mörlunda, Målilla och Virserum. 

På föreningens Facebooksida har de gjort en jämförelse med Kaknästornet (155 meter högt) och Turning Torso (190 meter högt) och menar att skogen i Hultsfreds kommun ser ut som gräs under sådana höga verk.

"Efterfrågar en oberoende utredning"

I samband med måndagens samrådsmöte närvarade läkaren Jan Lundberg, som pratade om sina erfarenheter som boende intill en vindkraftspark. Vad som framkom i efterhand är att han är involverad i flera vindkraftsprojekt som antingen styrelseledamot eller ordförande, det var inget som nämndes under samrådsmötet. 

– Det är knappast förtroendeingivande eller objektivt. Jag efterfrågar en oberoende utredning av dessa vindkraftverks konsekvenser för landskap och boende samt för fastighetsvärdena, säger Mörlundabon och moderatpolitikern Carl-Wiktor Svensson. 

Skrämselretorik och subjektiva bedömningar biter inte på Moderaterna, enligt Carl-Wiktor Svensson. 

– Vi vill ha fakta på bordet innan vi tar beslut. Vår omgivning och kommuninvånare får inte bli ett föremål för experiment. Det är också löjeväckande att hänvisa frågan om vindkraft till en klimatfråga. En modern kärnkraftsreaktor skulle ersätta hela Sveriges samlade bestånd av vindkraftverk, säger Carl-Wiktor Svensson. 

"Ser det inte som ett problem"

Emma Polder, anlitad konsult på Energi och Miljöstrategi AB, bemöter kritiken. 

– Han är läkare och bor i närheten av vindkraftsverk, precis som vi presenterade på samrådet. Det är av dessa anledningar som vi kom på att han kan vara bra för att förklara både hälsoaspekterna och boende i ett vindkraftsprojekt, säger Emma Polder. 

Han är ändå aktiv i flera andra vindkraftsprojekt? 

– Ja, hur ska jag säga det här utan att det blir fel i tidningen. Jag visste om att han är positiv till vindkraft men jag ser det inte som ett problem. Det är svårt att hitta en människa som både är läkare och bor i aktuell miljö, det är i princip omöjligt. 

Varför ville ni ha just en läkare på mötet?

– Det är helt och hållet för att han har den medicinska bakgrunden. Jag som biolog har lite av det men den fysiologiska biten är jag inte expert på. Därför valde vi att ha med honom som läkare, helt enkelt. 

"Hallå där, han är läkare ..."

Dackevinds ägare Ola Forsell ger också sin syn på att bolaget inte presenterade honom som vindkraftsvän i flera olika projekt under samrådsmötet.

– Det har väl inget att göra med frågeställningarna som var på mötet, säger Ola Forsell. 

Det finns ändå vissa mötesdeltagare som reagerar på att det inte är trovärdigt?

– Men hallå där, han är läkare och förvränger väl inte sådana saker även om han är involverad i andra vindkraftsprojekt eller tycker att vindkraft är bra för klimatet. Jag ser inget som helst samband med det utifrån frågorna som ställdes till honom på samrådet. 

– I så fall får du väl gå tillbaka och titta på vilka frågor som han kommenterade och analysera om det finns några spår av att det är infekterat på grund av engagemangen som du tar upp. Då får det vara lite undersökande journalistik i det. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt