Annons:

Moderaterna negativa till projektet: ”Inte tillräckligt konsekvensutredda”

Carl-Wiktor Svensson berättar att Moderaternas inställning till vindkraftsprojektet i södra kommundelen är negativ. Foto: Ossian Mathiasson

Moderaterna negativa till projektet: ”Inte tillräckligt konsekvensutredda”

Kristdemokraterna har sagt bestämt nej till Dackevind AB:s vindkraftsprojekt. Nu meddelar Moderaterna att de är negativt inställda till projektet.
– Det behövs mer objektiv fakta och de underlag som finns tar inte hänsyn till närboende och fastighetsprisers påverkan men också till landskapsbilden som vi tycker är viktig, säger Moderaternas vice ordförande Carl-Wiktor Svensson. 

Annons:

Moderaterna anser att det så här långt finns för många parametrar med de ovanligt höga verken och frågar sig hur fastighetspriser, landskapsbilden och närboende påverkas. 

– Vi är negativt inställda utifrån den information och de samråd vi fått och deltagit vid. Så här höga verk är inte tillräckligt konsekvensutredda och vi måste också ha respekt för de närboende som är oroliga kring hur detta påverkar dem. Vi kan också konstatera att en högre andel vindkraft påverkar fluktuation i elnätet nationellt, elpriserna och många andra småföretagare som tvingas få marken exploaterad för elnätsutbyggnad som inte hade behövts med mer svängmassa och reglerbar energi som exempelvis vatten- och kärnkraft, säger Carl-Wiktor Svensson. 

"Vår inställning är negativ"

Moderaterna har inte tagit något beslut ännu men Carl-Wiktor Svensson är tydlig med att de vill ha mer fakta och dokumenterad erfarenhet kring dessa höga vindsnurror. 

– Den formaliteten tas efter att vi ventilerat frågan djupare i föreningen på ett möte i anslutning till att beslutet ska tas i fullmäktige. Vår inställning till detta projekt är negativ utifrån den kunskap vi har idag. 

Moderaterna vill inte att det ska dra ut på tiden innan frågan kommer upp i fullmäktige. 

– Det är ärligare för alla berörda att sådana här processer hanteras skyndsamt. Samtidigt är det inte skyndsamt att vi som parti tar ett beslut i det enskilda projektet förrän det ska upp på agendan i fullmäktige.

Vill behandla frågan inom kort

Det är inte Moderaterna som avgör när frågan kommer upp i fullmäktige. 

– Vår önskan är att det enskilda projektet kommer upp på agendan snarast så att frågan inte längre ska ”hänga i luften” för berörda.

Det är gruppledaren Åke Bergh, ordförande Marianne Vifell Waters och vice ordförande Carl-Wiktor Svensson som står bakom uttalandet. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt