Annons:

JUST NU: NEJ TLL STORT VINDKRAFTSPROJEKT EFTER VOTERING

Kommunfullmäktige i Hultsfreds kommun har sagt nej till Dackevinds planerade vindkraftsprojekt efter lång debatt och votering. Foto: Pixabay

JUST NU: NEJ TLL STORT VINDKRAFTSPROJEKT EFTER VOTERING

Dackevinds planerade vindkraftsprojekt i Hultsfreds kommun har fått ett slutgiltigt nej. Kommunfullmäktige beslutade alldeles nyss att avslå bolagets ansökan. 

Annons:

I både kommunstyrelsens arbetsutskott och kommunstyrelsen har det uppstått votering och debatt angående Dackevinds planer på ett vindkraftsprojekt i södra kommundelen i närheten av Målilla, Mörlunda och Virserum. 

Nej-sidan har tagit klara segrar i KSAU och KS – och nu har även kommunfullmäktige avstyrkt ansökan från Dackevind med en klar seger. När ärendet kom på tal följde en lång debatt där flera fullmäktigeledamöter begärde ordet.

Kommunfullmäktige avslog Dackevinds ansökan efter votering som slutade 27–15. Det fanns nämligen ett motförslag från Socialdemokraterna och Vänsterpartiet att avslå KS-förslaget och bifalla till Dackevinds ansökan. 

"Placeringen är inte lämplig"

Centerpartiet, Kristdemokraterna, Moderaterna och Sverigedemokraterna säger nej till planerna. Socialdemokraterna och Vänsterpartiet röstade för planerna. 

Både Socialdemokraterna och Vänsterpartiet anmälde reservation mot beslutet. 

– Det är en seriös ansökan, ingen tvekan om det. Vi ska ta ställning till att tillstyrka eller avstyrka med det kommunala vetot. Det har diskuterats mycket och gjorts olika bedömningar. Vi från Centerpartiet anser att det är ett alltför stort intrång för näringslivet och boende. Vi vill avstyrka ansökan och bevilja liggande förslag. Placeringen är inte lämplig, säger kommunalrådet Lars Rosander (C) under debatten. 

Oppositionsrådet Tomas Söreling (S) sa så här under diskussionen: 

– Det är inget lätt arbete. Jag yrkar avslag på kommunstyrelsens förslag. Vi inom Socialdemokraterna är väldigt ödmjuka men vi är inga experter. Vi vill överlåta det till experterna på länsstyrelsen men vi måste bidra till att förnya vår energibas. Vi säger ja till ansökan för att gå vidare till länsstyrelsen. Om vi inte säger ja får vi aldrig veta vad de tycker. Ett ja nu kan bli ett nej sen. Vi är positiva till en företagsetablering och det är bra för företag och föreningar, säger Tomas Söreling.

Mer om kvällens beslut och debatt kommer framöver. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt