Annons:

Kommunens budgeterade resultat ökar – efter ombudgetering

Ekonomichefen Henrik Svensson, Åke Nilsson (KD) och Lars Rosander (C) berättar att kommunens budgeterande resultat för 2020 ökar. Foto: Ossian Mathiasson

Kommunens budgeterade resultat ökar – efter ombudgetering

Hultsfreds kommuns budgeterade resultat för 2020 ökar från 1,1 miljoner kronor till 2,8 miljoner kronor i överskott.  
– Det stora som har skett är att kostnadsutjämningssystemet ger oss 37 miljoner nästa år, säger ekonomichefen Henrik Svensson. 

Annons:

Budgeten för 2020 togs i juni förra året och Hultsfreds kommun gör nu ett omtag med hänsyn till förändringarna som har skett sedan dess. Den lagda budgeten var på 1,1 miljoner kronor i resultat och den ökar nu till 2,8 miljoner kronor i förväntat överskott.

– Kostnadsutjämningssystemet ger oss 37 miljoner kronor och våra intäkter ökar med 34,1 miljoner eftersom skatteunderlagsprocessen blev något sämre men då har vi också lagt in 34,7 miljoner i ökade kostnader. Det är framför allt 26,9 miljoner som ursprungligen finns i det åtgärdsprogram som togs 2015 och gäller från 2016 till 2020 för att möta flyktingmottagandet, säger Henrik Svensson och fortsätter: 

– Det finns ett behov i verksamheterna att fortsätta med vissa åtgärder. 26,9 miljoner kronor läggs därmed in i ordinarie budget. I ursprungsskedet var åtgärdsplanen på 58,8 miljoner så mellanskillnaden kommer att avvecklas. 

"En gynnsam inställning"

För att få ihop årets budget använde kommunen pengar från flyktingkontot, schablonersättningen som de får för alla nyanlända. 

– Det är pengar som vi har haft ett stort inflöde på. Pengarna har vi lagt på hög för att klara framtida utmaningar. Vi hade tänkt att använda dem med åtta miljoner men det behöver vi inte göra, tack vare kostnadsutjämningssystemet. Vi kan spara pengarna till ett senare tillfälle, säger Henrik Svensson. 

Tomas Söreling (S) lägger till: 

– Sedan måste man passa på att ta upp de ökade statsbidragen, det finns en gynnsam inställning från regeringen och samarbetspartierna till att ta hand om kommunerna och man ser svårigheterna. Det är positivt, säger Tomas Söreling. 

– Den finns inte hos de andra partierna, menar du, frågar sig Åke Nilsson (KD).

– Det kommer ett och annat därifrån också men jag var tvungen, svarar Tomas Söreling (S).

Utan kostnadsutjämningssystemet är politikerna eniga om att det hade sett tyngre ut.

– Då hade vi inte kunnat lyfta in de här pengarna i verksamheterna som vi bedriver i Fri500. Det är pengar som ligger utanför budgeten, nu lyfter vi in det till en mer permanent del, säger kommunalrådet Lars Rosander (C).

"Så lägesbilden ser ut just nu"

Ekonomichefen Henrik Svensson har även räknat om kring ramen för 2021. 

– I början av februari presenterade vi ett resultat på 24,1 miljoner och då har vi räknat om det eftersom en förändrad ombudgetering påverkar 2021 och framåt. Det ökar kostnaderna med 27,3 miljonerna, säger Henrik Svensson och fortsätter:

– Nu fick vi en ny skatteunderlagsprognos i slutet av februari som var 2,6 miljoner kronor bättre och vi kommer använda de gamla välfärdsmiljarderna, som har blivit över från åtgärdsprogrammet. Vi använder åtta miljoner kronor men vad det kommer stå där när vi tar beslutet i juni får vi se. Det är åtta miljoner som är inlagt så vi når ett resultat på 7,5 miljoner kronor. 

Lars Rosander kommenterar ramen för 2021.

– Det är så lägesbilden ser ut just nu. Budgetarbetet går nu in i en mer intensiv fas. Vi ska lämna in ett budgetförslag i maj-juni, säger Rosander. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt