Annons:

BESLUTET OM HASTIGHETSSÄNKNING HÄVS – ÖVERKLAGAN GICK IGENOM

Länsstyrelsen har upphävt trafiknämndens beslut som rör hastighetssänkningen i Virserum. Foto: Ossian Mathiasson

BESLUTET OM HASTIGHETSSÄNKNING HÄVS – ÖVERKLAGAN GICK IGENOM

Göran Berglund är mycket kritisk till hastighetssänkningen i Virserums tätort. I fredags kom Länsstyrelsens besked om att häva beslutet med generella hastighetssänkning från Hultsfreds kommuns trafiknämnd. 

Annons:

Göran Berglund skickade in en fråga till allmänhetens frågestund på det senaste fullmäktigesammanträdet och var kritisk till den generella hastighetssänkning som har skett i Virserum. 

I vintras sänktes den högsta tillåtna hastigheten till 40 kilometer i timmen på genomfarterna och till 30 på alla övriga gator i villakvarter med mera. 

”Om trafiknämnden använt sunt förnuft och i likhet med den statliga väghållaren nöjt sig med sänkt hastighet till 40 hade denna excess i skyltuppsättning undvikits: ingen kommunal avgift överhuvudtaget”, sa Göran Berglund till DH för en tid sedan. 

"De har upphävt trafiknämndens beslut"

Han har överklagat hastighetssänkningen i Virserum och nu, efter lite olika turer, har Länsstyrelsen sagt sitt i frågan. 

– Länsstyrelsen har upphävt trafiknämndens beslut, jag fick reda på det i fredags. Det är ett beslut på sju sidor med hänvisning till olika lagar. Kontentan är att de upphäver den delen av trafiknämndens beslut som rör hastighetssänkningen i Virserum. Det står att de upphäver trafiknämndens beslut om lokala trafikföreskrifter, säger Göran Berglund. 

Hur känns det att du får rätt och att Länsstyrelsen går på din linje?

– Jag har överklagat beslutet på många personers begäran så jag är nöjd att jag har kunnat bistå Virserumsborna och att man kan få ett sådant idiotbeslut upphävt, säger Berglund. 

Vad är det för brister i trafiknämndens beslut som du reagerar på?

– Deras beslut bygger på en utredning som de fick av en konsult för tio år sedan. Den har säkert legat i byrålådan i tio år. De skriver att det är kuperade och smala gator i Virserum och det stämmer inte heller. 90 procent av gatorna är normala. De skriver också i sitt yttrande att de flesta kommunerna i Sverige har infört 30 kilometer i timmen och det är en ren lögn. Det har jag ställt mig kritisk till och det kunde inte heller länsstyrelsen finna styrkt att det är på det sättet, säger Berglund. 

Tror på 40 km/h på alla gator

Han har hela tiden haft en önskan om att Hultsfreds kommun upphäver sänkningen med 30 kilometer i timmen i Virserum och går ifrån planen på sänkningar i hela kommunen. 

– Som jag ser det så kan de gå tillbaka till 50 kilometer i timmen som det var tidigare men det kan vara dumt. Jag förutsätter att det blir 40 kilometer i timmen på samtliga gator, precis som det är i Vetlanda. Då får man ta bort ett 100-tal skyltar som man har satt upp i onödan och det är en kostnad på drygt 800 000 kronor. Då får man kanske lägga 100 000 kronor till för att ta ner dem, säger han och fortsätter:

– Trafiknämnden vill införa 30 kilometer i timmen på alla orter, då kan du räkna ut hur många miljoner det skulle bli om det kostar 800 000 kronor i lilla Virserum. Det är ett idiotbeslut som man vill drabba alla tätorter med. 

"Fräckt om de försöker driva igenom det"

Virserum har varit pilotorten i projektet ”Rätt fart i staden” och Berglund hoppas att beslutet gäller de övriga orterna också

– Beslutet gäller Virserum men jag kan inte tänka mig att nämnden inför det på övriga orter när Länsstyrelsen sågar beslutet. De har möjlighet att överklaga det men jag har svårt att tro att det går eftersom Transportstyrelsen, som är nästa instans, har väglett Länsstyrelsen i detta beslut. Det vore fräckt om de försöker driva igenom det på övriga andra orter.

LÄS ÄVEN: Så agerar Hultsfreds kommun efter Länsstyrelsens upphävda beslut

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt